Google İstatistikleri (Google Arama İstatistikleri)
Google İstatistikleri
Google istatistikleri neden önemlidir? Google, tabiki arama motorlarının lideridir ve arama motoruyum diyen diğer firmalar genelde Google’ı takip eder. İşte bu yüzden SEO çalışmalarının neredeyse tamamı Google’a odaklanmıştır. Google’da 1. sıra olmak işin büyük bölümünü bitirmişsiniz demektir. Yine de iyi bir SEO uzmanı işini tüm arama motorlarını kapsayacak şekilde yapmalıdır. Peki pazar lideri olan Google’ı sayılar ile incelersek karşımıza neler çıkıyor dersiniz? Bu makalede Google arama istatistikleri, Google kelime istatistikleri, web siteleri istatistikleri, Google Türkiye istatistikleri gibi bir çok veriyi bulabilirsiniz. İşte size sayılar ile Google…
Masaüstü Arama Trafiğinin %72’si Google Kaynaklı
Evet, Google tüm dünya çapında masaüstü arama trafiğinin %72’sine sahiptir. Yani dünyada masaüstü bilgisayar kullanılarak yapılan 4 aramadan 3 tanesi Google üzerinden yapılmaktadır. Peşinden gelen Baidu ise bildiğiniz gibi Çin’in resmi arama motorudur ve pazar payı %14’tür. Tabi bu oran Çin’in nüfusu ile direkt ilişkilidir. Arama trafiğinden kalan %14 ise Bing, Yahoo, Yandex ve diğer arama motorları tarafından paylaşılmaktadır.
Google Masaüstü Sonuçlarında İlk Sıranın Tıklama Oranı %34’tür
Bu Google’da bir anahtar kelimede ilk sıraya çıkarsanız bu kelimeyi masaüstü bilgisayarından arayan 100 kişiden 34’dü sitenizi ziyaret edecektir anlamına geliyor. Tabi kelimenin aranma hacmi ne kadar iyiyse o kadar trafik.
İlk Sayfa Sonuçları Ortalama 1890 Kelimelik İçerikler İçeriyor
Vay arkadaş vay dediğinizi duyar gibiyim ama maalesef günümüzde bu böyle. Google aramalarında ilk sayfada bulunan sayfaların içerikleri ortalama 1890 kelimeyi buluyor. Bir konuda ne kadar açıklayıcı bilgi veriyorsanız ziyaretçilerin sizi seçme olasılığı da o kadar yüksek olacaktır. İşin özeti eski günlerdeki gibi 300 kelimelik içerik oluşturup anahtar kelimeyi 5 kez geçirmeliyiz tarzı olaylar tarih oldu. Günümüzde olması gereken gerçek, anlamlı, özgün ve ziyaretçi için hazırlanmış içerik…
Açılış Sayfasına Video Ekleme
Google’da ilk sayfada listelenen sitelerin sadece %53’ünde video içerik vardır. Video içerik aslında SEO açısından bakıldığında özellikle zayıflama gibi sektörlerde gereklidir. Ancak video içeriğini sitenize eklerken gerçekten optimize etmek gereklidir. Özellikle site hızı konusunda başınızı buna bağlı olarak sıralama konusunda sizi üzebilir.
Google‘da Saniyede 75.000 Arama Yapılıyor
Google’ın ne kadar çok çalıştığını anlamamıza yardımcı olan bir araştırma verisi. İnsanlar Google’da 1 saniyede yaklaşık olarak 75bin arama yapıyor.
Bu siteden anlık arama sayısını görebilirsiniz.
Google‘da Günde 3.5 Milyar Arama Yapılıyor
Evet yanlış duymadınız gün bazında bakıldığında Google’da günde ortalama 3.5 milyar kelime araması yapılmaktadır. Asıl ilginç olan ise bu aramaların yaklaşık %15’i daha önce hiç kullanılmamış kelimelerden arama sorgularından oluşur. Buda insanların aramalarını farklı kelimeler kullanarak yaptığını göstermektedir.
Google‘da Yılda 1.2 Trilyon Arama Yapılıyor
Google’da 1 yılda yapılan arama sayısı 1.2 trilyonun üzerindedir. 2020 yılında bu sayının 3 trilyona çıkması bekleniyor.

2018 yılında Türkiye’de en çok arananlar burada veya dünya Google’da neler arıyor görmek İsterseniz buraya (Google İstatistik konusunda verilerinin bir kısmını Google Trends sayfasında yayınlamaktadır.)
Sitelerin Trafik Kaynağının %44’ü Google‘dan
Web sitesi trafiklerinin %44’ü Google tarafından yönlendirilen kullanıcılar tarafından oluşmaktadır. Bu oran neredeyse 2 kullanıcıdan birinin Google üzerinden geldiği anlamına gelir. Sitenizin içeriği ve hedef kitlesi farklı olabilir veya sizin asıl trafik kaynağınız belkide sosyal medyadır. Ancak bu oran genel ortalamadır ve SEO‘nun ne kadar önemli olduğununda bir başka kanıtıdır.
Google Kullanıcılarının %70’i Reklamlara Tıklamıyor
Aslında bu oran SEM vs SEO kapışmasının da sonucunu ortaya koymaktadır. Şöyle ki 10 kişiden 7’si arama sonuçlarında reklamları atlayarak organik sıralamadaki siteleri tercih etmektedir. Bunun bir sebebi de tabiki reklam veren sitelere duyulan güvenin azalmasıdır. Ancak bu oran asla SEM‘den yani ücretli Google reklamlarından vazgeçilmesi anlamını taşımaz. Özellikle satış yapan e-ticaret siteleri için SEM zorunluluktur. SEM’siz SEO, SEO’suz SEM olmaz! Sektörünüze göre bu oranı sizin kurgulamanız iyi olacaktır.
Ürün Arama Trafiğinin %35’i Google‘da Başlıyor
Bu veri aslında Amerika için geçerli olsa da dikkate alınması gereken bir orandır. Kullanıcılar bir ürün almaya karar vermeden önce aramaya Google ile başlıyor diyebiliriz. Kullanıcı davranışlarının zaman içinde değiştiğini zaten çok iyi biliyoruz.
Google Arama Alışveriş Sonuçları
Google’da yapılan aramaların yaklaşık %9’u arama sonuçları döndürmektedir. Bu sonuçlarda kullanıcılar sadece %0.55’inde bu alışveriş sonuçlarına tıklamaktadır. Yeniden hatırlatıyorum oranlar tüm dünya için verilen ortalamadır.
Google‘da Geçirilen Ortalama Süre 1 Dakikadan Azdır
Azmış diyebilirsiniz ama aslında bence bu adamların işini ne kadar doğru yaptığının göstergesidir. Gir aramanı yap ve git bir şey almayacaksan tezgahın önünü kapama.
Google‘da Yapılan Uzun Kuyruklu Aramalar
Özellikle SEO’ya yeni girenlere her SEO uzmanının üzerine basa basa söylediği uzun kuyruklu arama sorgularına çalışın nasihatını onaylayan bir çalışma. Hem Rus Clickstre.am hemde Jumpshot verilerine göre ilk 100 milyon arama sorgusunun %25’i uzun kuyruk anahtar kelimeler ile yapılıyor.
Google İstatistikleri ile İlgili Biraz Daha Bilgi
Google 1999 yılında 50 milyon web sayfasını dizinine eklemek için 1 ay gibi bir süre harcıyordu. 2012 yılına geldiğimiz de ise bu işlem için harcadığı zaman sadece 1 dakikaya düştü.
Google’da her gün aranan kelimelerin %15’i daha önce hiç aranmayan kelimelerdir.
Google’da yapılan bir sorgunun veri merkezine ulaşıp cevabın kullanıcıya geri dönmesi ortalama 1000 mildir.
Google’da bir sorguya 0.2 milisaniyede cevap verebilmek için veri merkezinde yaklaşık 1000 bilgisayar kullanılır.
Google’ın küresel yıllık kazancı 136 Milyar$’dır.

Bir cevap yazın