
Profesyonel Web Tasarımı
Web Tasarımı
1999 yılından beri web tasarımı yapan firmamız günümüzde SEOLOG markası ile ilerlemektedir. Geçmişten günümüze kurumsal web tasarımı çözümleri ile müşterilerimize yenilikçi, kullanıcı dostu, son teknolojileri içeren, arama motorlarının sevdiği SEO uyumlu web sitesi tasarımı hizmeti sunmaktayız.
Neden Web Sitesi
Kurumsal Web Tasarım
Web siteleri işletmelerin potansiyel müşterileri veya hedef kitlelerine ulaşabilmelerini sağlayan en kolay iletişim araçlarıdır.
Potansiyel müşteriler aradıkları ürün veya hizmetlere arama motoru, sosyal medya siteleri gibi farklı kanalları kullanarak erişmeye çalışırlar. Bu sebeple web sitenizin kurumsal kimliğinize uygun hazırlanması, kullanıcı deneyiminin en üst seviyede olması ve Google gibi büyük arama motorlarının belirlediği kalite yönergelerine uyması çok önemlidir.
SEOLOG olarak web sitesi tasarım hizmetimizde çalışmalarımızı müşterilerimizin kurumsal kimliğini tamamlayıcı olmasına, arama motoru görünürlüğünün en üst seviyede olabilmesi için %100 SEO uyumlu olmasına özen göstermekteyiz.

1999 yılından günümüze uzanan 23 yıllık sektör ve tecrübe birikimi
Konusunda uzman kadromuz ve partnerlerimiz ile ihtiyaçlarınıza kalıcı çözüm
20 yıldan fazladır bizimle çalışmaya devam eden köklü arkadaşlıklar kurduğumuz bir çok müşteri



1999’dan Günümüze
Geçmişten Günümüze Web Tasarımı ve SEOLOG
1999
İlk Hazırladığımız HTML Web Sitesini Yayına Aldık
2003
Web Programlamaya Giriş Yaptık
2008
Kendi E-Ticaret Yazılımız ile
E-Ticaret Giriş Yaptık
2009
SEOLOG CMS Ürününü Bitti ve Kullanmaya Başladık
Dönüşümleri Ve Site İçi Etkileşimi Artırmak İçin Stratejik Olarak Tasarlanan
Profesyonel Web Siteleri Hazırlıyoruz

Tanışma ve Başlangıç
Web sitesi tasarımında öncelikle sizinle tanışıyor, hedefleriniz, beklentileriniz, bilinen ihtiyaçlarınız, rakipleriniz ve mevcut marka stratejinizi öğreniyoruz.

Dijital Stratejinin Belirlenmesi
2. adım olarak beklentilerinizi karşılayacak, hedeflerinize, hedef kitlenize ve web sitesinin başarılı olması için ihtiyaç duyulan içerikler ile stratejinizi ortaya çıkarır.

Örnek Tasarımlar
1. ve 2. adımda çıkan sonuçlar dikkate alınarak tasarım ekibimizin size sunulmak üzere demo tasarımları uluşturup sizlerin beğenisine sunar.

Kodlama ve Geliştirme
Seçilen tasarım üzerinden web sitesinin gerekli kodlaması ve ihtiyaca uygun bölümlerin geliştirilmesi işlemine başlıyoruz.

Web Sitesini Yayınlama
Tasarım ve kodlama ekbimiz çalışmalarını ve canlı testleri bitirdikten sonra yeni kurumsal web siteniz yayına alınır.

Kalite ve Servis Garantisi
Kurumsal web tasarımı hizmetimizde de %100 müşteri memnuniyeti ve servis garantisi sunmaktayız.
Web Tasarımı Teklifi Al

Neler Yapıyoruz?
Web Sitesi Tasarımı

Web siteleri aslında işletmelerin 24 saat açık şubeleridir. Kullanıcılar her hangi bir saatte her hangi bir lokasyondan web sitenize ziyaret edebilir. Kurumsal web sitelerinde başarı kurum kimliğini ziyaretçiye anlatabilmek, ziyaretçinin aradığı bilgiye ulaşabilmesini sağlamak, ziyaretçinin güvenini kazanabilmesi ve sonuçta ziyaretçi ile etkileşime geçerek potansiyel müşteri adayına haline getirebilmesidir.
SEOLOG olarak kurumsal web sitesi tasarımı hizmetinde bunlara odaklanıp, kendimizi ziyaretçi yerine koyarak web siteleri hazırlamaktayız.



Neler Yapıyoruz?
E-Ticaret Sitesi Tasarımı
E-ticaret Covid-19 ile popülerliği en çok artan sektörler arasındadır. Buna paralel olarak tabiki e-ticaret yazılımları olan firmaların sayısı da arttı. SEOLOG olarak e-ticaret konusunda Türkiye’nin önde gelen e-ticaret yazılım firmaları RGS Yazılım, Idesoft ve Ticimax ile ilerlemekteyiz.
Bayilik ve partnerliklerimiz dışında kendi e-ticaret yazılımımız ile e-ticaret sitesi ihtiyacı olan girişimcilere, kurumlara hizmt vermekteyiz.
E-ticaret sitelerinde işletmelerin tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve %100 SEO uyumlu altyapı ile sitelerin kurulumundan başlayarak tüm ihtiyaçlarını karşılamaktayız. E-ticaret paketlerimiz dışında, B2B, C2C (Pazaryeri) çözümlerimizde bulunmaktadır.

Neler Yapıyoruz?
WordPress Site Tasarımı

WordPress, blog yazmak için en popüler platformdur ve bunun bir çok önemli nedeni vardır. WordPress siteler diğer yandan kullanıcı dostu ve SEO konusunda güçlüdür. Eskiden WordPress için güvenlik ve kullanım zorluğu gibi bahaneler öne sürülerek kullanmak istemeyen web tasarımcı arkadaşlar olsada aslında böyle değildir. Düzenli şekilde güncellemek ve güvenlik ayarlarının doğru yapılması WordPRess'i en güvenilir CMS'lerden biri yapmaktadır.
Günümüzde kolay kurulumu çok uzun sürecek işlemlerin hızlı bir şekilde hazırlanabilmesi, binlerce hazır eklentinin ve temanın olması bir çok site sahibinin WordPress kullanmasının en büyük sebebidir. İster basit bir blogcu olun, ister çevrimiçi bir varlık oluşturmak isteyen bir girişimci olun , WordPress, başlangıç için büyüme odaklı bolca alana sahip mükemmel bir web tasarım ürünüdür.
Olmazsa Olmazlarımız
Web Tasarımlarımızın Ortak Özellikleri
Dijital pazarlamada başarılı olabilmek için öncelikle kullanıcıların size ulaşabileceği, markanızın işletmenizin vizyonuna, hedeflerine uygun sizi ve ürünlerinizi basit fakat anlaşılır bir şekilde anlatan bir web sitenizin olması gereklidir. Bu özelliklere sahip web sitenizin mutlaka güncel arama motoru yönergelerine uygun, kullanıcı deneyiminin en üst seviyede olması yatırımınızın geri dönüşüm süresini kısaltacaktır. SEOLOG olarak web tasarımı konusunda sizlere aşağıdaki hizmetleri sunmaktayız.
Günümüzde web sitelerinin asıl trafik kaynakları mobil cihazlardır. Mobil trafiğin bu kadar arttığı bir dönemde tasarımını hazırladığımız web sitelerinin mobil uyumlu olmaması tabiki düşünülemez. Hazırladığımız tüm web siteleri farklı cihazlarda test edilerek mobil uyumluluğu kontrol edilmektedir. Kullanıcı dostu olduğu onaylayarak yayına almaktayız.
Günümüzde her şey hız üzerine kurulmuştur. Bu sebeple web sitelerinin teknik hız sonuçları kadar içeriklerin veya düzeltmelerin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi adına yaptığımız web sitelerinin yönetim panelleri bulunmaktadır. Bu sayede site sahipleri saat/mesai kavramı olmadan kendi sitelerinin tüm içeriğine müdahale edebilmektedir.
Çok şık bir web sitesine sahip olabilirsiniz peki insanlar web sitenizi aramalarda bulabiliyor mu? Günümüzde internet trafiğinin en büyük başlangıç noktası arama motorlarıdır ve arama motorlarının yarattığı bu trafikten ne kadar pay alabiliyorsunuz? Hazırladığımız tüm web sitelerinin alt yapıları SEO çalışmalarına %100 uyumludur


Web Tasarımı Hakkında Sık Sorulan Sorular
Web Tasarımı Nedir?
Web tasarımı, web sitelerinin görünümünü, düzenini ve tasarımını ifade eder. Yazılım geliştirmeden ziyade, web tasarımı genellikle bir web sitesinin kullanıcı deneyimine ve ön yüz görüntüsünü kapsayan çalışmalardır. Bu nedenle bir Web Tasarımcısı, web sitelerinin görünümü, düzeni, yapısı ve içeriği üzerinde çalışır.
SEOLOG Web Sitelerini Nasıl Hazırlar?
SEOLOG olarak bir web sitesi tasarlamak ve geliştirmek için beş adımlı bir yaklaşım izliyoruz:
- Dijital Stratejinin Belirlenmesi
Dijital Strateji, proje liderinin müşteri ile yapılan ilk proje toplantısı ile başlamaktadır. Bu toplantıda projenin amacı, iş modeli ve müşterinin dijital pazarlama hedefleri gibi konular derinlemesine görüşülür. Sonrasında hedef pazar ve sektör hedeflerine göre rakip ve rekabet analizi araştırması için gerekli notlar alınır. İlk toplantıda elde edilen bilgiler ve karşılıklı görüşmeler ile hedef kitle, önemli arama terimleri vs gibi veriye dayalı dönüşüm planlamasının ana hatları çizilmiş olur. Son olarak web projesinin ihtiyacı olan yazılım veya CMS belirlenir. - Planlama
Planlama aşamasında uzmanlarımız ilk toplantıda elde edilen bilgileri teknik olarak analiz ederek ekstra veriler ile projenin sürecini planlar. - Web Sitesinin Tasarımı
Başlangıçta tasarım ekibimiz kullanıcı deneyimi ve marka stratejisine uygun olacak taslak tasarıma başlar. Bu tasarım renk, resim ve animasyonlar gibi dikkat dağıtıcı unsurlar olmadan içerik düzenini ve kullanıcı akışını gösteren web sitesi için bir plan görevi görür. Hem masaüstü hem de mobil tasarımlar daha sonra müşteriye geri bildirim ve onay için gösterilir. Onaylanan tasarım daha sonra bir stil kılavuzuna dönüştürülür ve geliştirme ekibine iletilir. Müşteriye ayrıca tüm tasarımlara erişip inceleyebilecekleri ve istedikleri zaman değişiklik talebinde bulunabilecekleri InVision’a bir bağlantı verilir. Daha sonra CMS ve Back-end yapısını tanımlanarak gerekli içerikler web sitesine eklenerek test aşamasına geçilir. - Web Sitesinin Test Aşaması
Tasarımı ve içerikleri tamamlanan web sitesi yayına alınmadan önce tablet, mobil, masaüstü, dizüstü gibi farklı cihazlarda ve browserlarda test edilir. - Web Sitesinin Yayına Alınması
Tasarımı, programlaması, içeriklerin girilmesi ve testleri tamamlanan web sitesi yayına alınır. Yayın sonrası gerekli hız ve güvenlik testleri yapılarak en iyi hız skorlarına ulaşılmaya çalışılır.
SEOLOG'un Diğer Web Tasarım Firmalarından Farkı Nedir?
SEOLOG uzman kişilerden oluşan web tasarım ekibi ile her zaman müşteri için benzersiz, güncellenmesi kolay, müşterilerinin hedeflerine ve hedef kitlesine uygun web siteleri tasarlamaktadır. Tüm tasarım süreci şeffaf ve çok hızlı bir şekilde ilerler. Müşteri fikirleri yanında yeni fikirler ve geri bildirimler sağlayarak kendi tecrübelerimiz ile projeye katkıda bulunuruz. Web tasarımı konusunda belirlediğimiz stratejik yaklaşım sayesinde planlama ve strateji aşamaları tüm ekibimiz tarafından düzgün bir şekilde ilerler.
SEO konusunda uzmanlaşmamız hazırladığımız web sitelerinin arama motoru dostu, tüm cihazlara uyumlu, kullanıcı dostu ve hızlı olması bizim için standart bir durum haline gelmiştir.
Diğer yandan SEOLOG ile çalışan müşterilerimize iş sürecinde düzenli raporlama, ayrıntılı zaman takibi gibi konularda şeffaf raporlamalar yapmaktayız. Her web projesini kendi projenizi kendi projemiz gibi ele alıyor ve kalıcı bir izlenim bırakan ve ölçülebilir sonuçlar sağlayan web siteleri oluşturmak için elimizden geleni yapıyoruz.
Kullandığımız Web Tasarım Araçları
SEOLOG olarak web tasarım projesinin içeriğine göre farklı web tasarım araçları ve programları kullanmaktayız. Bir çok kurumsal web tasarım firması gibi bizde hazırladığımız web sitelerinin planlama aşamasında kullanacağımız içerik yönetim sistemi, programlama dili vs gibi konulara karar vermekteyiz. Web sitesinin içeriği, hedef kitlesi gibi konular dikkate alındığında;
WordPress
Uzun yıllardır kullanılmasına rağmen son yılların en popüler içerik yönetim sistemi (CMS) WordPress web siteleri oluşturmak ve geliştirmek için güçlü bir araçtır. Özellikle çok fazla özel yazılım ihtiyacı olmayan projelerde ilk tercihimiz WordPress’tir. Binlerce plugin, tema, dışında web sitesinin yönetimi, düzenleme, yükleme ve özelleştirme gibi konularda sağladığı esneklik CMS sistemler arasındaki liderliğinin temel sebebidir.
Tüm dünyada yayında olan web sitelerinin %30-35’inin WordPress olduğu tahmin edilmektedir. Beyaz Saray, CNN, Sony gibi bir çok büyük markanın kullandığı WordPress alt yapısını kendi web sitemizde de kullanmaktayız.
Bootstrap
Özel tasarım ve yazılım ihtiyacı olan web projelerinde tercihimizi son zamanların en popüler kütüphanelerinden biri olan Bootstrap tarafından kullanmaktayız. Sürekli gelişen Bootstrap anda duyarlı, mobil öncelikli siteler oluşturmak için kullanılan dünyanın en popüler yazılım kütüphanesi diyebiliriz. Bootstrap, özetle bir web sitesini sıfırdan kodlamayı çok daha kolay ve daha az zaman alıcı hale getiren bir HTML, JavaScript ve CSS kütüphanesidir.
Photoshop
Web tasarımı konu olduğunda tabiki Photoshop ilk tercihimizdir. Geçmişten günümüzü görsel düzenleme konusu olduğunda endüstri lideri olan Photoshop günümüzde çok daha güçlü ve hepsi bir arada grafik tasarım aracı halini almıştır. İlk dönemlerinde fotoğraf düzenleme aracı olarak başladığı yolculuğuna günümüzde web sitesi ara yüz tasarlama, video düzenleme, 3 boyutlu görseller tasarlama gibi bir çok ihtiyacı karşılayabilecek bir hale gelmiştir. Bizlerinde web tasarımı konusunda kullandığımız en önemli fotoğraf düzenleme aracı PhotoShop’tur.
Sketch
Son derece popüler bir ara yüz tasarım aracı olan Sketch, web tasarımcılarının sorunsuz ve sezgisel olarak muhteşem, aslına uygun taslaklar oluşturmasına olanak tanır. Diğer web tasarım araçlarına göre kullanımı daha kolaydır. Kendi eklenti ve entegrasyon özelliklerine sahip olması çok tercih edilmesinin bir başka sebebidir.
Adobe Dreamweaver
Adobe’nin bir başka endüstri standardı aracı, sezgisel görsel arayüzü ile web sitelerini kodlamayı, düzenlemeyi ve bakımını kolaylaştıran Dreamweaver’dır. Geçmişte FrontPage’in en büyük rakibi olan Dreamweaver zaman içinde liderliğe oturmuştur. Günümüzde genel olarak web tasarım sektöründe eski olan kişilerin tercihi olarak sektörde kullanılmaya devam etmektedir.
Adobe XD
UI tasarımı için Adobe XD, çok popüler bir başka seçimdir. Ses prototipleme desteği gibi eklemelerle birlikte mükemmel bir vektör tasarımı ve tel çerçeveleme aracına sahiptir. XD, çizim araçlarını, statik olmayan etkileşimleri tanımlamanıza izin veren araçları, masaüstü ve mobil önizlemeleri ve geri bildirimleri değiştirmek için paylaşım araçlarını içerir. Adobe XD’nin Creative Cloud’un geri kalanıyla entegre olduğunu unutmamak önemlidir; bu, Photoshop veya Illustrator’da oluşturduğunuz taslakları ve içerikleri kolayca içe aktarabileceğiniz ve bunlarla çalışabileceğiniz anlamına gelir.
Google Web Tasarımcısı
Öncelikle HTML5, CSS ve JavaScript’te etkileşimli içerik ve reklamlar oluşturmak için kullanılan Google Web Designer, 3D animasyonlar, şekiller ve metin içeren sezgisel bir grafik kullanıcı arayüzüne sahiptir. Bu araç ayrıca, videolar ve resimler dahil olmak üzere ekstra bileşenleri ve reklam için kullanılabilecek diğer şeyleri içeren bir kitaplığa sahiptir.
BlueFish
Yeni başlayan biriyseniz, bu hızlı tasarım aracını öneririz çünkü daha temiz kodlar oluşturmanıza yardımcı olan salt metin arayüzüne sahiptir. Bluefish, esas olarak HTML’ye odaklansa da JavaScript, PHP, Java, SQL, XML ve CSS’yi de destekler. Sözdizimi vurgulama, araç çubuğu ve menü gibi bazı özelliklerinin özelleştirilebilir olduğunu da belirtmekte fayda var.
InVision Studio
Başlangıçta InVision, Sketch ve Photoshop gibi bu listedeki diğer araçlarla entegre olan bulut tabanlı bir prototip hizmeti sundu. Ancak şimdi, InVision Studio tam özellikli bir arayüz tasarımı ve prototipleme aracıdır. Basitçe ifade etmek gerekirse, InVision Studio, işbirliği araçları, hareket animasyonları ve prototip oluşturma ve paylaşma seçenekleriyle tamamlanmış, Sketch’in gelişmiş bir sürümü gibidir. InVision Studio’nun bulut hizmetini kullanarak prototipleri paylaşmak için ücretsiz bir plan veya daha fazla ortak çalışan ve proje istiyorsanız ücretli tekliflerinden birini seçebilirsiniz.
Web Tasarım Ajansı Nedir?
Kurumsal web tasarım ajansı veya web sitesi tasarım şirketi, müşterilerine hazırladığı profesyonel web siteleri ile onların farkındalığı artırmak, potansiyel ziyaretçilerin ilgisini çekmek ve daha fazla tüketiciye ulaşarak müşterilerinin satışlarını arttırmayı hedefleyen işletmelerdir.
Bu tarz kurumsal web sitesi ajansları ekip ve tecrübeleri bakımından kendi sektörlerindeki diğer işletmelere göre daha profesyonel ve hızlı hizmetler sunarlar.
Uyarlanabilir (Adaptive) Web Tasarımı Nedir?
Uyarlanabilir (Adaptive) web tasarımı, web sitesinin farklı ekran boyutlarına uyması için en az iki sürümü bulunan web siteleri için kullanılan terimdir.
Uyarlanabilir web sitelerinin iki ana kategorisi vardır:
- Kullanılan cihazın türüne göre uyarlananlar
- Tarayıcı genişliğine göre uyarlananlar
Uyarlanabilir web tasarımlarının faydaları, özel tasarımları kod olmadan daha hızlı ve kolay bir şekilde yapmanın daha hızlı olmasıdır. Ayrıca farklı cihazlar ve tarayıcılar arasında da uyumludurlar ve sayfalar hızlı bir şekilde yüklenir.
Öte yandan, yalnızca duyarlı sitelerde kullanılabilen bazı efektleri kaçırırsınız ve cihaz türüne göre yukarıda belirtilen kategoriyi kullanırsanız, siteniz masaüstünde daha küçük bir tarayıcı penceresinde bozuk görünebilir.
Duyarlı (Responsive) Web Tasarımı Nedir?
Duyarlı (Responsive) web siteleri, her öğenin kapladığı alan ölçülerinin yüzdeye dayalı ve esnek olacak şekilde hazırlanmasıdır diyebiliriz. Örneğin, web sitesinde kullanılan bir öğenin genişliği tasarım sırasında %30 olarak verilmişse bu öğe 21 inç büyük bir ekranında, bir mobil telefon ekranının da %30’unu kapsayacaktır. Sonuç olarak, cihazınızdaki ekran ne kadar büyük olursa olsun, aynı şekilde mükemmel bir deneyim elde edersiniz.
Dezavantajları? Hazırlanacak web sitesinin başlangıcından sonuna kadar kapsamlı bir şekilde test edilmesi gerekmektedir. Kod yazmayı bilmeyenler için hazırlaması zor olabilir.
Web Tasarımını Oluşturan Görsel Öğeler
Web tasarımı, kullanıcıların bir web sitesini nasıl gördüğünü, okuduğunu ve kullandığını belirleyen tüm görsel ve işlevsel öğelerden oluşur. Bu öğeler tüm web sitelerinde kullanılsa bile kullanıcı deneyimi açısında nasıl kullanıldığı çok daha önemlidir.
İçerik
En iyi web tasarımcıları web sitesinin görsel estetiği yanında yazılı içeriklerin tasarımı ile de ilgilenirler. Bu, yalnızca arama sonuçlarındaki yerinizi belirlemenize yardımcı olurken, içeriğin kalitesi ve okunabilirliği de ziyaretçilerinizin web sitenizde daha fazla kalması, içeriklerinizi okuması içinde faydalıdır. İçerikler konuyu doğrudan, bilgilendirici ve kısa paragraflar şeklinde anlatmalıdır.
Kullanılan Yazı Tipi (Font)
Birçoğumuz okuduğumuz içeriklerde kullanılan fontlara dikkat etmiyoruz. Ancak kullanıcılar okudukları içeriklerdeki fonta pek dikkat etmese bile yazı tipleri web tasarımının çok önemli bir parçasıdır. Daha önce yapmadıysanız, gördüğünüz yazı tiplerine dikkat etmeye başlayın.
Web Tasarımında Kullanılan Renkler
Sınırsız seçeneklerle, bir renk seçmek düpedüz göz korkutucu olabilir. Siteniz, monokrom bir renk tasarımıyla – temel olarak değişen derecelerde doygunluk, parlaklık ve çeşitli tonlarla tek bir rengin kullanıldığı – veya renk çarkının karşıt taraflarında iki rengi eşleştiren tamamlayıcı bir tasarımla daha mı iyi görünür? Neye karar verirseniz verin, web tasarımında renklerin tutarlılığı önemlidir.
Tasarımın Düzeni
Birçok yönden, web sitenizin kullanılabilirliği, işlevselliği ve görsel çekiciliği, içeriğinizi nasıl düzenlemeyi seçtiğinize göre belirlenir. Yerleşimle ilgili kesin ve kesin kurallar yoktur, ancak hedef kitlenizi aklınızda tuttuğunuzdan ve yerleşimin sezgisel olduğundan emin olun.
Tasarımda Kullanılan Grafikler
Web sitenizin genel görünümüne büyük bir destek sağlamak için tasarımınıza grafik öğeleri ekleyin. Birlikte kullanılan göz alıcı renkler ve şekiller, hedef kitlenizin web sitenize yaptığı ziyaretinde dikkatini çekmenize yardımcı olabilir.
Web Tasarımında Kullanılan Boşluk
Gezinmesi rahat olan, görsel olarak etkileyici bir web sitesi oluşturmak için sayfa içindeki bölümler arasında boşluk bırakmak çok önemlidir. Metin, fotoğraf ve grafikleri mükemmel bir dengede tutan bir tasarım oluşturmak için boşlukları uygun şekilde kullanmak çok önemlidir. Boşluğu tutarlı ve ustaca kullanmak sitenizde gezinmeyi çok kolaylaştıracaktır.
Görseller ve Simgeler
İyi seçilmiş resimler ve simgeler, çok fazla bilgiyi çok kısa sürede aktarmanıza yardımcı olacaktır. Mesajınız ve markanız ile uyumlu olan resimleri ve simgeleri seçin. Freepik ve Pexels tarzı web siteleri ücretsiz görseller ve simgeler sunar. Adobe, Envato, Shutterstock gibi web siteleri ise ücretli stock görsel ihtiyaçlarınızı karşılamanıza yardımcı olmaktadır.
Videolar
Doğru şekilde kullanılırsa videolar, kullanıcılarınıza kelimelerle veya resimlerle iletmek mümkün olmayan bir mesaj iletebilir. Ancak videolar göze çarpar, bu nedenle tasarımınızın diğer öğelerinden dikkati dağıtmadıklarından emin olun.
Web Tasarımında Dikkat Etmeniz Gereken Öğeler
Bilgi Mimarisi
Bilgi mimarisi, sitenizdeki bilgilerin mantıklı bir şekilde organize edilmesini ve sunulmasını sağlamakla ilgilidir. Yaygın bir hata, bilgi mimarisi terimini bir web sitesinin menüleriyle karıştırmaktır. Menüler bilgi mimarisinin bir parçası olsa da, bu tüm hikayeyi anlatmaz. İyi bilgi mimarisi, kullanıcıların web sitesiyle nasıl etkileşim kurmak istedikleriyle uyumlu bir hiyerarşi oluşturmalıdır.
Menüler
Kullanıcılar web sitenizde gezinmek için kendilerini zorlamamalı ve site içerisinde kolay bir şekilde dolaşabilmeli. Bunun en kolay yolu tabiki menülerinizdir. Menüleriniz sayesinde herhangi bir sayfadan diğer sayfalara kolayca erişebilmeli ve ihtiyaç duydukları sayfaları ve bilgileri nerede bulacaklarını sezebilmeliler. Etkileşimli menüler harikadır, ancak bir menünün en önemli özelliği işlevsel olabilmesidir. Bu nedenle, kullanıcıların sitenizde kaybolmasına neden olacak kadar kendinizi kaptırmayın. Bu tarz menüler kullanıcılarınızı kızdırıp web sitenizden ayrılmalarına sebep olacaktır.
Kullanıcı Etkileşimleri
Web sitenizi ziyaret edenler, sitenizi cihazlarına göre farklı şekillerde kullanabilirler. Kullanıcıların yapacağı etkileşimler mutlaka basit olmalıdır. Aklınızda bulundurmanız gereken kullanıcı etkileşimleriyle ilgili birkaç tasarım ilkesi vardır:
- Üzerine tıklayamadığınız sürece metnin altını asla çizmeyin.
- Hiçbir şeyi (Videolar gibi) otomatik olarak oynatmayın.
- İnsanlar bir mobil cihazdan erişiyor olsalar bile formları doldurabilmelidir.
- Zorda kalmadıkça otomatik açılır pencereleri (Popup) kullanmayın.
Animasyonlar
Web sitelerinde kullanılan videolar gibi animasyonlarda dikkat çekici bileşenlerdir ve kullanıcı etkileşimine fayda sağlar. Örneğin kullanıcıların tıklamasını istediği bir butona yapacağınız animasyon etkileşimi arttıracaktır. Diğer yandan çok fazla animasyon kullanmak kullanıcıların dikkatini dağıtıp kafa karışıklığına sebep olabileceğinden animasyonları abartmamak gereklidir.
Sayfa Hızı
Günümüzde web sitelerinin yüklenmesini beklemeye kimsenin tahammülü ve zamanı yok. Emin olun yavaş bir web sitesi çok büyük derecede ziyaretçi kaybetmenize sebep olacaktır. Diğer yandan özellikle Google gibi büyük arama motorlarının algoritmaları düşük sayfa hızı olan web sitelerini cezalandırır. Bazı web tasarımcılar farklı sıkıştırma teknikleri ile hazırladıkları web sitelerinin hızlarını arttırırken maalesef ki bazı web tasarımcılar bu konulara hiç dikkat etmemektedir. SEOLOG olarak işimizin temelinde bulunan SEO sebebiyle hazırladığımız web sitelerinin hızlı olmasına ekstra özen göstermekteyiz.
Web Sitesi Yapısı
Web sitesinin yapısı, SEO (Arama motoru optimizasyonu) ve sitenizin sunduğu kullanıcı deneyiminde önemli bir unsurdur. Kullanıcılar, herhangi bir yapısal sorunla karşılaşmadan web sitenizde sorunsuz bir şekilde dolaşmalıdır. Eğer kullanıcılarınız web sitenizde kayboluyorsa emin olun sitenizi tarayan arama motoru botları da kaybolacaktır. Kötü kullanıcı deneyimi web sitenizin arama motorlarında sıra kaybetmesine sebep olacaktır.
Tarayıcı ve Cihaz Uyumluluğu
Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar hangi cihazı, ekranı veya tarayıcıyı kullanıyor olursa olsun web siteniz mükemmel görünmelidir. Sitenizi oluşturmaya yeni başlıyorsanız, ortaya çıkabilecek sorunları işaretlemek için bir çapraz tarama test aracı kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. WordPress gibi hazır bir içerik yönetim sistemi (CMS) kullanıyorsanız burada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur kullandığınız temanın tarayıcı ve cihaz uyumluluğudur. SEOLOG olarak hazırladığımız tüm web sitelerini yayın almadan önce farklı cihaz ve tarayıcılarda test etmekteyiz.
Web Tasarımının Temel Unsurları Nelerdir?
Web tasarımının temel unsurları düzen, renk, içerik, gezinme ve genel görünümü içerir. Bu unsurları birleştirerek elde ettiğiniz genel görünüm çok önemlidir. Sayfa yüklenir yüklenmez özellikle hedef kitlenizde olan ziyaretçiniz etkilenmelidir. Günümüzde kullanıcıların web sitenizi veya işletmenizi beğenip beğenmediklerine karar vermeleri yalnızca 50 milisaniye sürer. Bu sebeple genel görünüm ziyaretçinin web sitenizde kalması ya da ayrılması konusunda çok önemli bir faktördür.
Ziyaretçilerin web sitenizin görünümüne göre sitenizde kalmasını sağlamak için basit, düzenli, tanıdık, sezgisel, temiz, net, duyarlı ve erişilebilir web siteleri tercih tasarlamalısınız. Modern web tasarımlarında sitenize nefes alması için boşluklar sıklıkla kullanılır ve ızgara tabanlı tasarımlar, öğelerinizin düzenli olmasını sağlar.
Bir renk şeması seçmeye gelince, hedef kitlenizin demografisiyle birlikte markanıza veya sektör perspektifinize dikkat etmek işinizi kolaylaştıracaktır. İnsan gözünün algılayabileceği kabaca yedi milyon ayırt edilebilir renk tonu vardır. Bu sebeple kapsamınızı daraltmanın en mantıklı yolu öncelikle ana rengi seçip ona uygun bir palet tercih etmek olacaktır.
Rengin yanında kullanılan fontta ziyaretçiler için önemlidir ve asla göz ardı edilmemelidir. Yeni ve okunabilirliği kolay fontlar tercih etmeye çalışmalısınız.
Menüler web tasarımının büyük bir parçasıdır. Kullanıcılar web sitenizde sezgisel olarak dolaşamazlarsa, farklı bir web sitesi bulurlar ve bu kötü kullanıcı deneyimi yaratacağından ziyaretçi kaybı, Google’da sıralama kayıpları gibi sorunlara yol açacaktır. Kullanıcılarınız, kullandıkları cihaz ne olursa olsun harika bir deneyim yaşayabilmeli ve siteniz tüm ekran boyutlarında ve tarayıcılarda da harika görünmelidir.
Son olarak, hiç kimse iyi içerik olmadan sitenize sadık kalmaz. Hedef kitlenize hitap eden metin, video, görüntü ve daha fazlasını hazırlamak, harika web tasarımın önemli bir unsurudur.
Kurumsal Web Tasarımı
Kurumsal web tasarımı en küçük işletmelerden en büyük markalara kadar bir zorunluluktur. Teknoloji çağında yaşadığımız bu vakitlerde dünya üzerinde internet bütün ülkelere çok hızlı bir şekilde dağıldı. Bu hızlı yayılma sonunda hayatımızın her alanında kullandığımız internet bizler için vazgeçilmez başvuru kaynaklarından biri oluverdi. Günümüzde internetin mobil olarak kullanılabilmesi işte, evde, sokakta, okulda, sosyal ortamlarda, eğlence faaliyetlerinde bile kullanır hale getirdi.
Kendini hayatımızın her alanında yoğun bir şekilde gösteren internet artık yaşamımız için vazgeçilmez bir olgu ve teknolojidir. İnternetin son derece etkin bir biçimde kullanıldığı bir çağda yaşamamızdan ötürü, bu piyasada birçok kurum ve firma artık bir internet sitesine zorunlu olarak ihtiyaç duymaktadır. Çünkü internet sitesine sahip olmak, firmalar için hayatta kalmak gibi bir durum haline geldi. Özellikle büyük markaları bu dönemde ayakta tutan en büyük olaylardan biri internet üzerinde yürüttükleri reklam kampanyalarıdır. Bu yüzden kaliteli kullanıcı dostu mobil uyumlu ve seo alt yapısı tamamlanmış web siteleri birçok firma ve büyük kurumlar için oldukça önemlidir.
Kurumsal Web Tasarımı Nedir?
Kurumsal web tasarımı, firmaların kurumsal kimliklerini en ideal biçimde hedef kitlelerine yansıtabilmelerini sağlayan temel web tasarım faaliyetleridir. Firmaların kurumsal kimliklerine göre tasarlanmış internet siteleri, kurumsal olarak birçok şirketin dünya ile bağlantı kurduğu araçtır. Bu sebepten ötürü kurumsal firmaları temsil eden web tasarım hizmetlerinin her detayı firmaların özellikleri ve yapıları göz önüne alınarak yapılması gerekir. Kaliteli bir biçimde hizmet veren kurumsal web tasarımı hizmeti sunan web tasarım ajansları hizmet sunduğu firmanın tüm özelliklerini göz önünde bulundurma konusunda zorunludur.
Kurumsal web tasarımı süreçlerinin gözlemlenmesi gerekiyor. Bu süreçte hizmet verilen firmanın hizmet sunduğu sektör, logo, hedef kitlesi ve amacı gibi birçok etken göz önünde bulundurulmalıdır. Tasarımı yapılacak olan internet sitesinin tema renkleri, yazı fontları gibi birçok detay firmanın hizmet ettiği sektöre uygun şekilde belirlenmelidir. Bu şekilde yapılan titiz çalışmalar sayesinde hizmet verilen firma çalışmalarını oldukça başarılı bir biçimde yürütür. Kısa bir biçimde ifade etmek gerekirse, firmalar için tasarlanan bu internet siteleri firmaların hedef kitlesine vermek istediği mesajı açık bir biçimde belirtmeli, ziyaretçilerin ihtiyaçları incelenmeli ve firmanın göstermek istediği imaja yönelik hizmetler sunarak tasarlanmalıdır.
Kurumsal Web Tasarımı Neden Önemlidir?
Markalaşma gibi ideallere sahip olan kurumların veya kişilerin yansıtmak istediği imajı hedef kitlelerine doğru bir biçimde yansıtması gerekmektedir. Kurumsal kimliklerini hedef kitlesine duruşuyla ifade edebilmesi oldukça önemli bir durumdur. Hedef kitlede yer alan potansiyel ziyaretçiler çoğu zaman hizmet almayı düşündüğü firmaların internet sitelerini ziyaret ederler. Bu kişiler markayı tanımıyorsa kurumsal web sitesi onlara güven vererek karar verme sürecini hızlandırır. Günümüzde gelişen teknoloji ile birçok firma işlerini tamamen dijital dünyaya taşıyarak müşterilerinin çoğunu internet üzerinden bulmaktadır. Bu sebepten ötürü her firma müşteri kitlesini yakalamak için hazırlattığı kurumsal web sitesinin, hedef kitlesinin ilgisini çekmesini ister. Eğer kurumsal web sitesi ile hedef kitlesinin üzerinde ciddi olumlu etkiler bırakabilirseniz karşılığı daha fazla ziyaretçi ve daha fazla kazanç olmaktadır. İşte bu sebeplerden dolayı kurumsal web sitesi günümüzde oldukça önemlidir.
Web Tasarım Firmaları Hangi Hizmetleri Sunar?
Web tasarım firmaları çoğunlukla;
- Müşterilerinin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak müşteriye özel stratejiler kurmak.
- İşletmelerin kurumsal kimliğine uygun tasarımlar ile işletmeleri temsil eden profesyonel web siteleri hazırlamak.
- Güncel teknolojileri dikkate alarak mobil uyumlu web siteleri tasarlamak.
- Kullanıcıların web sitesi içinde rahat bir şekilde gezinebilmelerini sağlayan UX (Kullanıcı Deneyimi) yüksek web siteleri tasarlamak.
- Kullanıcıları cezbeden UI (Kullanıcı Ara Yüzü) ara yüzlere sahip web siteleri hazırlamak.
- Web sitesinin ön yüzlerini ve arka planlarının temiz bir şekilde kodlanması.
- Web sitelerinin barındırılması, güvenliği ve yapılandırılması gibi konularda çözümler sunmak.
gibi farklı internet hizmetleri sunmaktadır. Diğer yandan ajanslar genelde ekipleri gereği farklı dijital pazarlama çözümleri de sunmaktadır.
Web Tasarım Firması Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz?
Web tasarım firması seçmenize yardımcı olabilecek bir kaç soruyu aşağıda bulabilirsiniz?
- Erişilebilir bir adresi ve telefon numarası var mı?
- Daha önce sizinle aynı sektörde başka bir firmaya hizmet vermiş mi? Sektör tecrübesi var mı?
- Projenizde nasıl bir ekip çalışacak? Bu ekip projeye ne kadar süre ayıracak? (Adam/saat)
- Web sitesi hazırlama süreçleri nasıl ilerliyor?
- Projeyi teslim etme süreleri makul mü?
- Anlaşılan ücret dışında ekstra maliyetler çıkacak mı?
- Site yayına alındıktan sonra güncellemeler için ekstra ücret ödeyecek misiniz?
- Site yayına alındıktan sonra danışmanlık desteği alabilecek misiniz?
Yukarıdaki sorulara benzer sorulara alacağınız cevaplara göre size en uygun web tasarım firmasını seçebilirsiniz.
Web Tasarım Fiyatları Ne Kadardır?
Kurumsal web siteleri için belirlenen fiyatlar bir çok etkene göre değişmektedir. Web sitesinin ara yüz dili, içeriği, hizmet veya ürün sayısı hedef kitlesi, kullanılacak yazılım dili, ekstra istekler kurumsal web sitesi fiyatını belirleyen etkenlerin başında gelmektedir.
Web sitesi projenizi bize anlatarak en uygun fiyatı alabilirsiniz. Web sitesi fiyat teklifi almak için çekinmeden bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Web Tasarımı Firması ile Çalışmanın Faydaları Nelerdir?
Web sitesi projenize bağlı olarak bir web tasarım firması ile çalışmayı tercih edebileceğiniz gibi, freelancer çalışan bir web master arkadaş veya kendi bünyenizde bir web tasarım çalışanı istihdam etmeyi düşünebilirsiniz. Tüm seçeneklerin avantaj veya dezavantajları bulunduğunu bilmelisiniz.
Web tasarım firması ile çalışmak size;
- Sektör ve hizmet tecrübesi
- Referansları ile kanıtlanmış hizmet kalitesi
- Profesyonel araçlar ile hazırlanacak web sitesi garantisi
- Profesyonel bir ekibin işinizi takip edeceğini bilmenin rahatlığı
- Projenizde en son teknoloji ve yazılım dilinin kullanılması
- Hazırlanacak web sitesinin farklı cihazlarda test edilip tüm cihazlarda %100 uyumlu çalışabilir olması
- Projenizin hızlı ve zamanında teslim edileceği
gibi faydalar sağlayacaktır.
Kurumsal Web Tasarım Ajansı ile Çalışmaya İhtiyacım Varmı?
Kurumsal web tasarım ajansı ile çalışıp çalışmamak konusunda kafanızda soru işaretleri varsa aşağıdaki sorulara cevap vererek kafanızdaki soru işaretlerini azaltabilirsiniz.
- Belirli ihtiyaçlara veya marka gereksinimlerine sahip özel bir web sitesine ihtiyacınız var mı?
- Ziyaretçi trafiği veya güvenlik için karmaşık entegrasyonlara ihtiyacınız var mı?
- Web siteniz eskidi, benzersiz ve modern bir web sitesine ihtiyacınız var mı?
- Rakiplerinizin gerisinde kalıyorsunuz?
- Beklentilerinize ve hedeflerinize ulaşamıyorsunuz?
- Hedef kitlenize ulaşamıyorsunuz?
- Web sitenizle ilgili yardıma ihtiyacınız var ancak nereden başlayacağınızı bilmiyor musunuz?
Yukarıdaki soruların bir kaçına evet cevabı vermeniz kurumsal bir web tasarım ajansı ile çalışmaya ihtiyacınız olduğu anlamına gelmektedir.
Web Tasarımcı
Web Tasarımcı, metin, fotoğraf, grafik, animasyon ve videolar dahil olmak üzere herhangi bir sayıda görsel tasarım öğesini birleştirerek web siteleri ve web sayfaları oluşturan kişidir. Web tasarımcı yepyeni bir web sitesi oluşturabilir veya mevcut sayfaların tasarımında ve yerleşiminde güncellemeler yapabilir.
Web Tasarımcı, tasarımlarının temelini oluşturan kodun (Asp, Php gibi) nasıl çalıştığını bilmekten sorumlu olmasa da bunları bilmeleri kendileri için büyük artı sağlayacaktır. Fakat estetik açıdan hoş şeyler yaratmak ve web sitesini ziyaret ettiklerinde kullanıcıların olumlu bir kullanıcı deneyimine sahip olmalarından sorumludurlar. Ortalama bir web tasarımcı kesinlikle HTML, CSS ve JavaScript gibi programlama dillerini bilip, göz alıcı tasarım oluşturmaya yardımcı olmak için Adobe Photoshop, Illustrator gibi ürünler dahil olmak üzere grafik tasarım yazılımlarını kullanabilmelidir.
Web Tasarımcısı Olmak
Web tasarım sektöründe bu işi meslek olarak yapan bir çok kişi farklı eğitimleri alarak bu mesleğe girmişlerdir. Günümüzde bir çok webmaster arkadaş profesyonel bir geçmişe sahiptir. Diğer yandan web geliştirme, grafik tasarım veya görsel tasarımla ilgili başka bir alanda kariyerlerine başladıktan sonra web tasarımına geçiş yapan kişi sayısı da çoktur.
Aslında web tasarımı sektöründe iş bulabilmek için mutlaka bir lisans derecesine ihtiyacınız yoktur. Tasarım, iletişim veya pazarlama gibi bir alanda lisans derecesine sahip olmanın zararı olmasa da, geleneksel dört yıllık bir üniversite diplomasının size web tasarımında olduğu gibi istihdam edilebilir olmanız için ihtiyaç duyacağınız becerileri vermesi maalesef pek olası değildir. Bunun yerine, sahada çalışan çoğu web tasarımcı artık becerilerini geliştirmenin başka yollarını tercih etmektedir. Web tasarımcısı olarak iş bulmak için gerekli pratik ve teknik becerileri edinmek için kodlama eğitim kamplarına, sertifika kurslarına veya diğer çevrimiçi web tasarım kurslarına katılarak kendilerini geliştirmektedir.
Web geliştirme eğitim kampları veya kursları, öğrencilere çeşitli programlama dillerinde kodlama yapmak için gerekli becerileri öğretirken, kullanıcı deneyimi (UX) tasarım kursları , UX tasarım ilkeleri tasarımı dikte ettiğinden, hevesli web tasarımcılar veya geliştiriciler bu eğitimleri kaçırmazlar.
Eğer sizde en iyi web tasarımcılardan biri olarak anılmak istiyorsanız mutlaka sürekli ve sürekli yeni eğitimler ile kendinizi geliştirmelisiniz.
İyi Web Tasarımcıların Ortak Özellikleri
Web tasarımı geniş bir alan olsa bile, en iyi web tasarımcı becerilerinin ötesinde birkaç ortak noktayı paylaşma eğilimindedir. Etkili bir web tasarımcının en önemli özellikleri şunlardır:
Portfolyoları Konusunda Tutkuludurlar
En iyi web tasarımcılar mükemmel web sitesini oluşturmak için çok fazla zaman, enerji ve çaba harcamaktan çekinmezler. Çünkü en iyi web tasarımcılar yapmış oldukları web sitelerin onların referansı olduğunu ve onları sergilerken yaşadıkları gurur duygusunu çok severler. Portföylerinde olan geçmiş referans siteler sonraki müşterileri için yeni kapılar açacağından emindirler. Diğer yandan en iyi web tasarımcılar çok yönlüdürler ve bunu gösterebilmek için çalışma örnekleri çok çeşitlidir.
Düzenlidirler ve İş Programına Bağlı Kalırlar
En iyi web tasarımcılar bu sektörde hazırladıkları web sitelerinin sayısını bilmezler. Zamanla tekrarlanan iş süreçlerini hızlandırmak adına kendilerine özel net süreçler geliştirirler. Bu şekilde çalışmak fark edilmeyecek hataların önüne geçebilmelerini sağlarken zamandan da tasarruf ederler. Ayrıca çalışmaları bir düzene göre ilerlerken müşterileri ile düzenli bilgilendirme toplantıları yaparlar.
En iyi web tasarımcılar tecrübeleri ve kolaylaştırdıkları tekrarlan adımlar sayesinde bir projeye başlamadan gereken zamanın tam olarak ne kadar olduğunu çok iyi analiz ederek müşterilerini buna göre bilgilendirirler. İş sürecinde herhangi bir sorunla karşılaşılması durumunda müşterilerine bilgi verir. İş teslim tarihlerini kaçırmamak onlar için çok önemli olmasına rağmen, eğer bir gecikme yaşanırsa müşterilerine çok detaylı bir açıklama yaparlar.
Esnektirler
En iyi web tasarımcılar bazı projelerde kimsenin tahmin edemeyeceği şeylerin ortaya çıkacağını kabullenirler. İş teslim tarihleri onlar için çok önemli olsa bile bu gibi durumlarda sorunlara uyum sağlamaya ve sorunlarla yüzleşmeye hazırdırlar.
Güçlü İletişim Becerileri Bulunur
Konusunda uzman olan en iyi web tasarımcıları düşündükleri web teknolojilerini ve tasarım fikirlerini müşterilerine iletmekte çok başarılıdırlar. Karmaşık kavramları, terimleri veya jargonları kullanmak yerine müşterileri ile daha sade ve anlaşılır şekilde iletişim kurarlar. Diğer andan geçmiş tecrübeleri farklı rollere sahip bir çok meslek grubu ile çalışmaları sayesinde mesleki iletişim kurma becerileri gelişmiştir. İletişim becerilerini geliştirmek bir çok web tasarımcının kendini geliştirmesi gereken konu başlıklarındandır.
Yeni Fikirlere Açıktırlar
Tasarım işlerinde müşteriler, onların çevresi veya paydaşları web sitelerinin nasıl görünmesi gerektiğine dair fikirler sunmaları kaçınılmaz bir durumdur. Bu fikirler bazen harika olabilir ve web tasarımcıların bu fikirleri dinleyerek iş sürecine dahil etmeleri normal bir durumdur. Bir sonraki harika tasarım fikrinin nereden gelebileceği asla bilinemez. İyi web tasarımcılar ayrıca güncel son trendleri takip ederek kendilerini güncellemekten korkmazlar.
En Son Tasarım Araçlarını Takip Ederler
Bir çok işte olduğu gibi web tasarımı konusunu da kolaylaştırmak için sürekli yeni araçlar ve programlar geliştiriliyor ve tanıtılıyor. İyi web tasarımcılar çalışmalarında daha verimli ve etkili olabilmek için sürekli bu yeni gelişmeleri ve araçları takip ederler. Bu yeni web tasarım araçları çevrimiçi kurslar, workshoplar, web seminerleri ve youtube videoları gibi farklı kanallar yardımıyla tanıtılırlar ve web tasarımcılar bu tarz platformları sürekli takip ederler.
Tasarım Anlayışları ve Kullanıcılarını Anlamaları
Renk teorisi, yapı ve kullanıcı deneyimi gibi önemli web tasarım teorisi ilkelerinden bahsetmeden, tasarımı ve görsel olarak nasıl çekici hale getirileceğini anlamadığınız sürece iyi bir web tasarımcısı olamayacağınızı söylemeye gerek yok. UX tasarımı, web tasarımcılarının resmi unvanlarında olsun ya da olmasın, herhangi bir tasarım işinin giderek daha önemli bir parçası haline geliyor. Web tasarımcıları kullanıcılarının ne istediklerini ve web sitesini deneyimledikçe nasıl ilerleyeceklerini anlayabilir. Bu web tasarımcılarının, web sitesinin tasarımı ve yapısı hakkında bilinçli kararlar alabilmesi için, erişiminiz olan her türlü kullanıcı araştırması ve veri analizinden yararlanmaları gerektiği anlamına gelir.
Web Tasarımcılarına Benzer Uzmanlıklar
Günümüzde özellikle kurumlar ve markalar için bir zorunluluk olan web siteleri marka sahibinin zevki dışında tamamen kullanıcılar dikkate alınarak tasarlanmaktadır. Geçmişte web siteleri siteyi tasarlayan kişinin web tasarım bilgi ve tecrübesi, site sahibinin tarzı ve zevkine göre şekillenirken günümüzde kullanıcıların web sitesindeki sayfalar arasında hızlı ve rahat bir şekilde dolaşabilmesi, aradığını kolayca bulabilmesi, tek tıklama ile iletişime geçebilmesi vs. gibi konular oldukça dikkat edilmesi gereken standartlar halini almıştır.
Bu standartlar ise web tasarım mesleğinin kendi içinde alt dallara bölünmesine sebep olmuştur. Genelde web tasarım mesleği ile karıştırılan fakat farklı eğitim ve profesyonellik gerektiren meslek dalları;
UX Tasarımcısı (Kullanıcı Deneyimi)
Web sitelerini ziyaret eden kullanıcıların araştırılmasından başlayarak her türlü analiz ve testleri yapan tasarımcılar UX tasarımcısı olarak adlandırılmaktadır. UX tasarımcılar kullanıcıların web sitesindeki yolculuğunu her yönüyle tahmin edip sezgisel ve erişimi kolay ürünler oluşturmak üzerine uzmanlaşmışlardır ve görev tanımları bu uzmanlıkları üzerine kurulmuştur. Web tasarımı ve UX tasarımı birlikte ilerlemesi gereken rolleri kapsamaktadır.
UI Tasarımcısı (Kullanıcı Ara Yüzü)
UX tasarımcılığı (Kullanıcı deneyimi) ve UI tasarımcılığı (Kullanıcı ara yüzü) birbiri ile olan yakınlıklarından dolayı genelde karıştırılmaktadırlar. UX tasarımcılar bir ürün veya sitenin tasarımının kullanıcılarda nasıl bir etki yarattığı üzerine odaklanırken, UI tasarımcılar ise hazırlanan ara yüzlerin farklı cihazlarda, browserlarda stabil şekilde çalışabilmesi, erişilebilir olması gibi konulardan sorumludurlar.
Front-End Web Geliştiriciler
Web tasarımcılara benzer bir işte front-end web geliştiriciler yapmaktadır. Web tasarımcılar ile kıyaslandığında asıl odak noktaları sayfaların arka planında kullanılan kodlama dilleridir. Başta HTML, CSS ve JavaScript olmak üzere farklı kodlama dillerini kullanarak istenen ara yüz tasarımını hazırlarlar. Bazı durumlarda web tasarımcıların hazırladığı ara yüz tasarımları front-end web geliştiriciler tarafından kodlanarak hayata geçirilir. Web tasarımcılar ile front-end web geliştiriciler çok ince çizgiler ile birbirinden ayrılmaktadır. Bunun temel sebebi bir çok web tasarımcısının da HTML, CSS ve JavaScript gibi kodlama dillerine hakim olmasıdır. Diğer yandan front-end web geliştiriciler genelde tasarım programları konusunda tecrübesiz veya yüzeysel bilgilere sahip olabilmektedir.
Görsel Tasarımcı
Günümüzde web tasarım sektöründe sıkça karşılaştığımız ve web tasarımın bir alt kolu olarak kabul gören diğer bir branşta görsel tasarımdır. Görsel tasarım çok geniş bir alanı kapsasa bile burada bahsettiğimiz görsel tasarımcılar web sitelerinde kullanılan elementleri tasarlayan arkadaşlarımızdır. Genelde web sitelerinde kullanılan butonlar, iconlar ve arka plan görsellerin tasarlanması ile ilgili konularda uzmanlaşmışlardır. Web siteleri dışında kurumsal kimlik çalışmaları, e-mail pazarlama için kullanılan öğeler veya marka sunum elementleri gibi konularda görev tanımları içine girmektedir.
Bilgi Mimarı
Web tasarımı sektöründe web sitelerinin ara yüzlerine odaklanmış bir başka pozisyonda bilgi mimarlarıdır. Bilgi mimarları sayfaları oluşturan öğelerin nasıl düzenleneceği, yapılandırılacağın ve kullanıcıların ihtiyaç duyacakları şeyi nasıl hızlı bir şekilde bulabilmelerini amaçlarlar.
Web Tasarımcıları Kimlerle Çalışır?
Dijital ajanslar veya kurumsal web tasarım firmalarında web projeleri genelde farklı ihtiyaçları kapsayan projelerdir. Buda doğal olarak web geliştirme konularında uzmanlaşmış çalışanların olduğu departmanlar iç içe çalışması anlamına gelmektedir. Kurumsal web tasarım ajanlarında çalışan web tasarımcılar hazırladıkları web projesine bağlı olarak genellikle büyük bir ekibin parçası olarak web geliştiriciler, yazılım mühendisleri, ürün yöneticileri, grafik tasarımcılar ve içerik oluşturucular gibi ekip arkadaşları ile yakın bir şekilde çalışırlar. Diğer yandan çalıştıkları ajansın büyüklüğüne bağlı olarak satış pazarlama ekibi, müşteri hizmetleri ve üst düzey yönetim gibi departmanlarla da çalışır.
Freelancer olarak çalışan web tasarımcılar ise hazırladıkları web projelerinin içeriğine göre yetersiz oldukları konularda uzman partnerleri ile birlikte çalışmaktadırlar.
Web Tasarımcı Genel İş Tanımları
Web tasarımcılar genel olarak hem teknik hemde görsel üretkenlik becerilerine sahip olmalıdır. Bu ziyaretçiler için hızlı ve estetik web siteleri tasarlamak için gerekli bir yeterliliktir. Bu yeterliliğe sahip web tasarımcı arkadaşlar web sitelerinin ara yüzü, kullanıcıların web sitesinde sorunsuz bir şekilde gezinebilmesi ve görsel açıdan estetik web siteleri hazırlama konularında müşterilerine veya işverenlerine karşı sorumludurlar.
Web Tasarımcıların Genel İş Tanımları ve Sorumlulukları
- İlgi çekici, duyarlı ve işlevsel ana sayfalar tasarlamak
- CMS programlarını ve veri akışlarını web sitelerine entegre etme
- Web siteleri maksimum hız, kullanım kolaylığı ve ölçeklenebilirlik için optimize etme
- Web sitesi oluşturma süreci aracılığıyla en iyi tasarım uygulamalarını kullanmak
- Web sitesi testi yapmak
- Web ve uygulama mantığının düzgün şekilde entegre edildiğinden emin olmak için back-end geliştiricilerle irtibata geçmek
- Masaüstü, mobil, tablet gibi cihazlarda web sitesi işlevi ve kararlılığının sağlanması
- Marka unsurlarını ve ilgili pazar araştırması bulgularını web sitesine dahil etmek için pazarlama ve araştırma ekipleriyle birlikte çalışmak
- Web sitesinin oluşturma ve başlatma süreci boyunca dış müşteri hizmetleri sağlamak ve geri bildirim ve yapıcı eleştiri için taslak siteleri paylaşmak