Web sitesi tasarımında dikkate alınması gereken temel unsurlar;
Bilgi Mimarisi
Bilgi mimarisi, sitenizdeki bilgilerin mantıklı bir şekilde organize edilmesini ve sunulmasını sağlamakla ilgilidir. Yaygın bir hata, bilgi mimarisi terimini bir web sitesinin menüleriyle karıştırmaktır. Menüler bilgi mimarisinin bir parçası olsa da, bu tüm hikayeyi anlatmaz. İyi bilgi mimarisi, kullanıcıların web sitesiyle nasıl etkileşim kurmak istedikleriyle uyumlu bir hiyerarşi oluşturmalıdır.
Menüler
Kullanıcılar web sitenizde gezinmek için kendilerini zorlamamalı ve site içerisinde kolay bir şekilde dolaşabilmeli. Bunun en kolay yolu tabiki menülerinizdir. Menüleriniz sayesinde herhangi bir sayfadan diğer sayfalara kolayca erişebilmeli ve ihtiyaç duydukları sayfaları ve bilgileri nerede bulacaklarını sezebilmeliler. Etkileşimli menüler harikadır, ancak bir menünün en önemli özelliği işlevsel olabilmesidir. Bu nedenle, kullanıcıların sitenizde kaybolmasına neden olacak kadar kendinizi kaptırmayın. Bu tarz menüler kullanıcılarınızı kızdırıp web sitenizden ayrılmalarına sebep olacaktır.
Kullanıcı Etkileşimleri
Web sitenizi ziyaret edenler, sitenizi cihazlarına göre farklı şekillerde kullanabilirler. Kullanıcıların yapacağı etkileşimler mutlaka basit olmalıdır. Aklınızda bulundurmanız gereken kullanıcı etkileşimleriyle ilgili birkaç tasarım ilkesi vardır:
- Üzerine tıklayamadığınız sürece metnin altını asla çizmeyin.
- Hiçbir şeyi (Videolar gibi) otomatik olarak oynatmayın.
- İnsanlar bir mobil cihazdan erişiyor olsalar bile formları doldurabilmelidir.
- Zorda kalmadıkça otomatik açılır pencereleri (Popup) kullanmayın.
Animasyonlar
Web sitelerinde kullanılan videolar gibi animasyonlarda dikkat çekici bileşenlerdir ve kullanıcı etkileşimine fayda sağlar. Örneğin kullanıcıların tıklamasını istediği bir butona yapacağınız animasyon etkileşimi arttıracaktır. Diğer yandan çok fazla animasyon kullanmak kullanıcıların dikkatini dağıtıp kafa karışıklığına sebep olabileceğinden animasyonları abartmamak gereklidir.
Sayfa Hızı
Günümüzde web sitelerinin yüklenmesini beklemeye kimsenin tahammülü ve zamanı yok. Emin olun yavaş bir web sitesi çok büyük derecede ziyaretçi kaybetmenize sebep olacaktır. Diğer yandan özellikle Google gibi büyük arama motorlarının algoritmaları düşük sayfa hızı olan web sitelerini cezalandırır. Bazı web tasarımcılar farklı sıkıştırma teknikleri ile hazırladıkları web sitelerinin hızlarını arttırırken maalesef ki bazı web tasarımcılar bu konulara hiç dikkat etmemektedir. SEOLOG olarak işimizin temelinde bulunan SEO sebebiyle hazırladığımız web sitelerinin hızlı olmasına ekstra özen göstermekteyiz.
Web Sitesi Yapısı
Web sitesinin yapısı, SEO (Arama motoru optimizasyonu) ve sitenizin sunduğu kullanıcı deneyiminde önemli bir unsurdur. Kullanıcılar, herhangi bir yapısal sorunla karşılaşmadan web sitenizde sorunsuz bir şekilde dolaşmalıdır. Eğer kullanıcılarınız web sitenizde kayboluyorsa emin olun sitenizi tarayan arama motoru botları da kaybolacaktır. Kötü kullanıcı deneyimi web sitenizin arama motorlarında sıra kaybetmesine sebep olacaktır.
Tarayıcı ve Cihaz Uyumluluğu
Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılar hangi cihazı, ekranı veya tarayıcıyı kullanıyor olursa olsun web siteniz mükemmel görünmelidir. Sitenizi oluşturmaya yeni başlıyorsanız, ortaya çıkabilecek sorunları işaretlemek için bir çapraz tarama test aracı kullanmak işinizi kolaylaştıracaktır. WordPress gibi hazır bir içerik yönetim sistemi (CMS) kullanıyorsanız burada dikkat etmeniz gereken en önemli unsur kullandığınız temanın tarayıcı ve cihaz uyumluluğudur. SEOLOG olarak hazırladığımız tüm web sitelerini yayın almadan önce farklı cihaz ve tarayıcılarda test etmekteyiz.