SEOLOG-29-EKIM-LOGO

İçerik

Kısaca ifade edecek olursak içerik, belli bir amaca yönelik olarak yazılı, görsel veya sesli anlatım şeklidir. Herhangi bir konuda içerik hazırladığınızda, o konuya ilişkin düşüncelerinizi, duygularınızı, isteklerinizi, şikayetlerinizi vb. karşı tarafa iletirsiniz.

İçerik Nedir?

Kısaca ifade edecek olursak içerik, belli bir amaca yönelik olarak yazılı, görsel veya sesli anlatım şeklidir. Herhangi bir konuda içerik hazırladığınızda, o konuya ilişkin düşüncelerinizi, duygularınızı, isteklerinizi, şikayetlerinizi vb. karşı tarafa iletirsiniz. Bu iletimde farklı imgeler belirli bağlamlarda bir araya gelir. Bu bağlamların her biri, içeriğin genel çerçevesini oluşturur.

İyi bir içerikte tüm düşünceler, duygular, istekler vb. imgelerle uyum içindedir. Kitap, gazete, dergi, web sitesi, sosyal medya gibi tüm yayın kanalları, kullanıcılarına farklı türden içerikler sunar. Bu içerikler bir kitap bölümü, dergi veya blog yazısı olabilir. Veya Youtube videosu gibi bir video içeriği de olabilir. Facebook veya Instagram’da paylaştığımız görseller de birer içeriktir.

[su_note]”İçerik Kraldır” Bu terim günümüz SEO uzmanlarının dilinden düşmese bile aslında “İçerik Kraldır” terimini ilk kez kullanan Bill Gates’tir. 1996 yılında yazdığı ve Microsoft web sitesinde yayınladığı makalesinde gelecekte KALİTELİ içeriğin ne kadar önemli olacağından bahsetmiştir. [/su_note]

Yazılı, görsel ve sesli anlatım şekillerini bir araya getiren içerikler kullanıcıların daha fazla dikkatini çeker. Herhangi bir kanalda belli bir amaca yönelik paylaşım yapmak isteyen herkes içerik üretir. İnternet üzerinden paylaşılan içeriklerin geniş kitlelere ulaşması için SEO kurallarına uygun olması gerekir.

İçerik Nedir?
İçerik Nedir?

İçerik kavramı SEO ve dijital pazarlamanın öneminin artması ile birlikte günümüzde sıkça duyduğumuz bir kavram haline geldi. Aslına bakarsanız her türlü yazılı, görsel ve sesli anlatımda bir içerik vardır. Bu yönüyle içerik yazarlığının tarihçesi çok eskilere gider. Ancak içerik yazarlığı internetin yaygınlaşmasıyla birlikte daha önemli hale geldi ve çeşitleri arttı.

Bu gelişmelerin en önemli nedeni şüphesiz ki internetin sağladığı kolaylıklardır. Günümüzde herhangi bir konu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen bir kişi, arama motorlarını kullanarak istediği bilgiye kolayca erişmekte. Bu yönüyle internet yayıncılığı, geniş kitlelere ulaşma konusunda daha geniş imkanlara sahiptir.

Nitekim basılı bir kitaptaki bir bilgi, sınırlı bir kullanıcı kitlesine ulaşır. Oysa internet üzerinden paylaşılan bilginin ulaşacağı kullanıcı sayısının sınırı yoktur. Dahası, kitap ve dergi içerikleri daha çok yazılı, zaman zaman görsel içerikler sunar. Oysa internet içerikleri yazılı, görsel ve sesli içerikleri bir araya getirir. SEO kurallarını iyi bilen bir içerik üreticisi, alanında uzman isimlerin makalelerinin ulaştığı kitleden daha geniş kitlelere ulaşır.

İçerik Türleri

Hangi alanda olursa olsun, duygu ve düşüncelerini paylaşmak isteyen herkes içerik türlerinden birini veya birkaçını kullanır. Örneğin metin yazarı, duygu ve düşüncelerini yazı yoluyla iletmek için içerik hazırlar. Bu bağlamda kitap ve makale içerikleri, matbaanın icadından sonra geniş kitlelere ulaşan en önemli içerik türleridir. Fakat günümüzde içerik türlerinin daha çok internet içerikleri bağlamında ele alındığını görüyoruz. Çünkü web içerikleri zaman ve mekan engelini ortadan kaldırır. Sayısını bilemeyeceğimiz kadar büyük bir kitleye ve üstelik anlık olarak ulaşır. Diğer taraftan, maliyet konusunda da avantajlıdır. Örneğin kitap basmak için gerekli maliyet web içerikleri için söz konusu değildir. Ayrıca web içeriklerinin dönüşümlerini takip etmek mümkündür. Başta Google Analytics olmak üzere çeşitli kanallar ve SEO araçları ile internet içeriklerinin sağladığı dönüşümler takip edilebilir. Bir kitap içeriğini kaç kişinin okuduğunu, okuduktan sonra ne yaptığını bilemeyiz. Oysa bir web içeriğini kaç kişinin okuduğunu ve bu içeriğin siteye ne kazandırdığını kesin olarak bilebiliriz.

Web içerikleri söz konusu olduğunda en yaygın türler;

  • Dijital metinler
  • Haber içerikleri
  • Blog içerikleri
  • Görsel içerikler
  • Video (Multimedya) içerikler

olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İçerik yazarları ve editörleri, kendi uzmanlık alanlarına göre en çok bu türlerde üretim gerçekleştirir. Bu türlerin her biri aslında internet üzerinden bilgi yaymak için belirli birtakım avantajlara sahiptir. Ancak bazı türler, bazı konularda daha avantajlıdır.

Dijital pazarlama söz konusu olduğunda içerikler tamamen reklam ve kullanıcı üzerine odaklanıp onların ilgisini daha fazla çekebilecek konulara odaklanmaktadır. Dijital pazarlama stratejilerinde kullanılan içerik türleri aşağıdaki şekildedir;

  • Liste İçerikler
  • Rehber İçerikleri
  • SEO Odaklı İçerikler
  • Soru ve Cevap İçerikler
  • Nasıl Yapılır İçerikler
  • Ürün Tanıtım İçerikler
  • Ürün Karşılaştırma İçerikleri
  • Yeni Ürün Duyuru İçerikleri
  • Şirket ile İlgili Haber İçeirkleri
  • Tarihi İçerikler
  • İnfografik İçerikler
  • Fotoğraf, illüstrasyon ve GIF içerikler
  • Araştırma İçerikleri
  • Yarışmalar
  • Canlı Video Yayınları
  • SSS (Sıkça sorulan sorular) İçerikler
İçerik Türleri ve İçerik Yazarı
İçerik Türleri ve İçerik Yazarı

Gerçi içerik yazarı denildiğinde akla daha çok yazılı metinler gelir. Bu bağlamda metin yazarı nedir? Diye merak edenler daha çok dijital metinleri hesaba katar. Özellikle SEO yazarlığı söz konusu olduğunda metin yazarlığı elbette dijital metinleri akla getirir. Fakat günümüzde görsel içerikler, video içerikleri ve multimedya içerikleri için de özel çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır. Yazılı mesajların yanı sıra sesli ve sözlü mesajlarda da özgün içeriklerin önemi büyüktür. Bu bakımdan içerik yazarı veya metin yazarı aslında düşünülenden çok  daha geniş niteliklere sahip olmalıdır.

Dijital Metin

Dijital kanallar için hazırlanan metinlere dijital metin denir. Web içerikleri arasında en yaygın içeriklerin başında dijital metinler gelir. Nitekim internetteki tüm web siteler farklı türden dijital metinler içerir. Dijital içerik üreticileri, hazırladıkları metinlerle kullanıcılara aradıkları bilgileri sunar. Bu sayede onları belirli hedeflere yönlendirir. Örneğin alışveriş sitelerindeki ürün, marka ve kategori açıklamaları özel birtakım dijital metinler içerir. Bu metinlerin ortak özelliği, kullanıcıyı satın alma davranışına yönlendirmektir. Söz gelişi, ürün sayfalarındaki dijital metinler ürün tanıtımı yaparken marka sayfaları da markayı tanıtır. Kategori açıklamaları ise ilgili kategorideki ürünler hakkında genel bilgiler sunar.

Diğer taraftan, hobi sitelerinde yer alan dijital metinler kullanıcılara farklı alanlarda çeşitli bilgi ve deneyimler kazandırır. Böylelikle kullanıcıların ilgi duydukları alanlarda kendilerini geliştirmelerini sağlar. İyi hazırlanmış ve kaliteli bir dijital metin, kullanıcılara ihtiyaç duydukları bilgi ve deneyimleri kolay ve net bir şekilde sunar.

Dijital İçerik Üreticisi

Dijital içeriklerle ilgili olarak en merak edilen soruların başında “Dijital içerik üreticisi nedir?” sorusu gelir. Aslına bakarsanız dijital içerikler, dijital metinlerden daha geniş bir kapsama sahiptir. Örneğin her türlü sosyal medya içeriği, Youtube videoları, Instagram görselleri de birer dijital içeriktir. Ayrıca video içerikleri de SEO çalışmaları kapsamında makaleler kadar önemlidir. Dijital içerik üreticisi, dijital kanallar için içerik üreten kişidir. Bununla birlikte, dijital içeriklerin en önemli kısmını dijital metinler oluşturur. Nitekim içeriğin verdiği mesajın karşı tarafa doğru şekilde ulaşması için dijital metnin doğru şekilde hazırlanması gerekir. Sosyal medyada paylaşacağınız dijital bir içerikte metin özellikleri zayıfsa mesaj amacına ulaşmaz. Bu nedenle dijital içerik üretiminin en önemli aşamasını dijital metinler oluşturur. Web sitelerinde SEO mantığına uygun dijital metinler ise SERP’lerde ilgi çeker ve rakiplere göre konum avantajı sağlar.

Site içi SEO çalışmaları kapsamında sitelerin dijital metinleri SEO kurallarına göre optimize edilir. Söz konusu olan alışveriş sitesiyse ürün, marka ve kategori sayfalarının optimizasyonu siteye önemli kazanımlar sağlar. Böylelikle içeriklerin hem kalitesi, hem de kullanışlılığı artar, organik trafik yükselir.

Haber İçeriği

Haber İçerikleri
Haber İçeriklerde En Önemli Kriter Haberin Başlığıdır

Web içerikleri içinde en yaygın içerik türlerinden biri de haber içerikleridir. Bu içerikler sadece haber sitelerinde yayınlanmış olmalarıyla farklılaşmaz. Haber içeriklerinin başlığından akışına kadar tüm planının özel bir sistematiği vardır. Her şeyden önce, haber içeriğinin başlığının ilgi çekmesi gerekir. Çünkü kullanıcıyı haberi tıklama ve okuma davranışına sürükleyen ilk ve en önemli unsur başlıktır. Dijital metinlerde ana başlıkların ve alt başlıkların özel kodlarla tanımlanmış olması yeterlidir. Oysa haber içeriklerinde etiket yapısının ötesinde bir duyarlılık gerekir. Haber içeriklerine başlık bulan haber editörleri, kitle psikolojisi üzerinde deneyim sahibidir. Kitlenin neleri neden dolayı daha fazla merak ettiğini iyi bilirler. Başlıkları da buna göre atarlar. Söz gelişi, yeşil çayın faydalarıyla ilgili bir dijital içerikte ana başlığın <H1> etiketiyle “Yeşil Çayın Faydaları” olması yeterlidir. Fakat bu başlık haber içeriğinin başlığı için uygun değildir. Oysa “Yeşil Çayın Kanserden Koruduğunu Biliyor Musunuz?” başlığı yine aynı etiketle haber içeriği için daha uygundur.

Haber içeriği hazırlarken ana başlığın yanı sıra alt başlıkları da özenle seçmek gerekir. Her bir alt başlık bir taraftan ana başlıkla uyumlu olmalı. Bir taraftan da okurun ilgi ve merakını canlı tutmalı. Aksi durumda ne yazık ki haber içeriği okuru kısa sürede kaçırır. Bu bağlamda haber içeriklerinde görsel seçimi de önemlidir. Dijital içeriklerde geniş bir kullanım alanına sahip olan stok fotoğrafları haber içeriklerinde daha sınırlı bir kullanıma sahiptir. Haberde konunun odaklandığı kişi veya kurumların görsellerinin olması gerekir. Bu yönüyle haber içerikleri, dijital içerik üretimi konusunda özel bir uzmanlık gerektirir. Nitekim haber editörleri, haberin sadece yazım aşamasını incelemez. Görsellerin belirlenmesi ve uygunluğunun tespiti gibi konularda da gerekli düzeltmeleri gerçekleştirir. İyi bir haber içeriği, kullanıcılara hem bilgi verir, hem de ilgili konu hakkında yeni şeyler öğrenmesine vesile olur. Bu yönüyle haber siteleri, internet üzerinden gerçekleşen bilgi akışının en önemli merkezlerinden biridir.

Blog İçerik

Web içerikleri arasında en yaygın bir diğer çeşit de blog içerikleridir. Dijital içerik türlerinden blog içerikleri de haber içerikleri gibi özel bir içerik türüdür ve bir yönüyle haber içeriklerine benzer. Bunlar da haber içerikleri gibi ilgi çekici olmalı ve okuyucunun istediği bilgilere kolayca ulaşmasını sağlamalıdır. Ancak haber içeriklerine oranla daha farklı bir kurguya ve amaca sahiptir.

Kurgu yönünden ele aldığımızda, blog yazılarında ürün ve marka tanıtımlarının öne çıktığını görüyoruz. Örneğin alışveriş sitelerinin bloklarında, sitede satışı gerçekleşen ürün ve markaların tanıtımı yer alır. Bu tanıtıcı içerikler, haber içeriklerinde olduğu türden bir bilgi verme amacı taşımaz. Söz gelişi, markanın üst düzey yöneticisinin başarı hikayesinin haber değeri yoktur. Fakat önemli bir markadaki üst düzey atama kararı haber içeriğine konu olur. Haberde ise başarı hikayesi kısaca yer alır. Oysa blog yazılarında tüm üst düzey yöneticilerin başarı hikayelerinin yer alması mümkündür. Bunların haber değeri taşıması gerekmez.

Amaç yönünden baktığımızda ise blog yazılarının aslında iki temel amacı vardır. Bunlardan ilki, web sitesine organik trafik kazandırmaktır. İkincisi ise siteye backlink desteği sağlamaktır. Blogun alan adına baktığınız zaman esas amacını kolaylıkla görürsünüz. Nitekim blogun alan adı “siteismi.com/blog” şeklindeyse, blog yazıları aslında siteye organik trafik kazandırma amacına hizmet ediyor demektir. Blog yazıları için “siteismi/blog/yaziismi” şeklinde link yapısı kullanan siteler ürün, marka ve kategori sayfalarına ek olarak blog yazılarıyla organik trafiklerini arttırmak ister.

Diğer taraftan “blog.siteismi.com” şeklindeki alan isimleri ise farklı bir IP üzerinden siteye backlink desteği sağlar. Bu tür blog yazılarında esas amaç, siteyi off-page SEO tarafında beslemektir. Bu içeriklerde web sitenin hangi sayfalarına backlink verileceği dijital pazarlama çalışmaları kapsamında titizlikle seçilir. Yoksa backlinkler işe yaramaz. Backlink desteğinin yanı sıra bu tür içerikler de siteye belli düzeyde organik trafik kazandırır. Ayrıca sitenin pazarlama ve reklam çalışmalarına destek sağlar. Kurumsal iletişim faaliyetlerine katkı sunar.

[su_note]Blog yazılarının iki temel amacı, web siteye organik trafik kazandırmak ve backlink desteği sağlamaktır.[/su_note]

Görsel İçerik

Web siteleri veya sosyal medya platformları için özel olarak hazırlanan görsellere görsel içerik denir. Web sitelerinde her türlü reklam, kampanya veya duyuru görseli birer görsel içeriktir. Görsel içeriklerde esas amaç, görsel iletişim yöntemlerini kullanarak verilmek istenen mesajı karşı tarafa etkin şekilde ulaştırmaktır. Web sitelerin anasayfalarında yer alan sliderler görsel içeriklerin belli bir sıra düzeni içinde akışını sağlar. Sitelerin sosyal medya hesaplarından paylaşılan görsel içerikler sitelerin organik ziyaretçi sayılarını arttırır.

Görsel İçerik
Görsel içeriklerin tasarım aşamasında sadece grafik tasarım bilgisi yetmez. Aynı zamanda da kurumsal iletişim deneyimi gerekir.

Görsel içerik tasarımı markalara ve web sitelerine prestij kazandırır. İyi hazırlanmış görsel içeriklerle firmalar, pazarlama çalışmalarında daha yüksek başarılar elde eder. Kalitesi düşük görsel içerikler ise firmalara itibar ve ziyaretçi kaybettirir. Görsel içerik üretiminde grafik tasarım bilgilerinin yanı sıra kurumsal iletişim alanında da deneyim sahibi olmak gerekir. Kurumsal şirketler için görsel içerikler üreten kişi ve kurumlarda kurumsal iletişim deneyimi önemli bir kriterdir.

Görsel içerik üreten kişi veya kurumlar, görsel iletişim yöntemleriyle etkileşimi arttırmak ister. Görsel içerikte renk, tema, ebat seçimi, kontrast, obje düzeni gibi unsurlar, görsel içeriğin tasarım aşamasında netlik kazanır. Örneğin sağlıkla ilgili görsel içeriklerde siyah renk uygun değildir. Beyaz önlük ve stetoskobun yer aldığı görsel içerikler sağlık alanında daha güçlü bir etki uyandırır.

İyi bir görsel içerikte mesajlar nettir. Ancak bu durum, görsel içeriğin başarısı için yeterli değildir. Hedef kitleye ulaşması için paylaşım sırasında da bazı konulara dikkat etmek gerekir. Örneğin Instagram’da görsel içerikleri hangi zaman diliminde paylaştığınız önemlidir. Ticari amaçlı görsel içerikleri Instagram kullanımının düşük olduğu zaman dilimlerinde paylaşırsanız daha sınırlı bir kitleye ulaşırsınız. Görsel içerikleri paylaşırken hangi etiketleri kullanacağınız da ayrıca önemlidir. Konuya uygun olmayan etiket kullanımı etkileşim oranının düşmesine yol açar. Diğer taraftan görsel içeriklerde mobil uyumluluk da önemlidir. Hazırladığınız görsel içeriğin mobilde okunması zorsa dönüşüm oranı düşük olur.

Multimedya İçerik

Multimedya İçerik

Birden fazla dijital içerik çeşidini içinde barındıran içeriklere multimedya içeriği denir. Bu tür içeriklerde mesajlar metin, fotoğraf, müzik, ses veya video içerikleri gibi farklı araçlarla verilir. Diğer içerik türlerine oranla multimedya içeriklerinin etkileşim oranı daha yüksektir. Multimedya içeriklerini hazırlamak için iletişim, grafik tasarım, yayıncılık gibi farklı birçok alanda bilgi ve deneyim sahibi olmak gerekir.

Multimedya içeriklerinden video içeriklerinin bir kısmı eğitim amaçlıdır ve bu tür içeriklerde ticari bir amaç yoktur. Reklam amaçlı video içerikleri ise günümüzde dijital pazarlama alanında giderek daha önemli hale gelmekte. Nitekim internet reklamlarının önemli bir bölümünü video içerikleri oluşturur. Bu içerikler diğerlerine oranla daha yüksek dönüşüm sağlar. SEO mantığı açısından baktığımızda, multimedya içerikleri web sayfalarını SERP’lerde yükseltir. Çünkü arama motoru algoritmaları multimedya içeriklerini kullanıcılar için faydalı olarak değerlendirir. Bu nedenle web sayfasına daha yüksek bir indeks değeri atar.

Evergreen İçerik Nedir?

İçerik üretimi alanında merak edilen sorulardan biri de “Evergreen içerik nedir?” sorusudur. Kısaca ifade edecek olursak evergreen içerik, bir konu hakkında temel noktalara açıklık getiren bir içerik türüdür. Bu tür içeriklerde konu hakkında “Nedir?”, “Nasıl yapılır?”, “Faydaları ve zararları nedir?” türünden soruların cevapları vardır.

Evergreen ifadesinde geçen “green” yani yeşil sözcüğü sürekliliği (bir anlamda “ölümsüzlüğü”) ifade eder. Nitekim evergreen içerikler, yani “ölümsüz içerikler” arama motoru algoritmalarının kolayca bulduğu, SERP’lerde üst sıralara yerleştirdiği, snippette uzun süre tuttuğu içeriklerdir. Bu içerikler web sitelere veya bloglara organikte kalıcı başarılar kazandırmak için özel olarak hazırlanır. Arama hacmi yüksek anahtar sözcüklerde yüksek indeks değerleri kazanır. Konu hakkında temel bilgi ihtiyaçlarını karşıladıkları için snippete girme şansları yüksektir. Snippete giren evergreen içerikler önemli bir gelişme olmadıkça konumunu kolay kolay kaybetmez.

Diğer taraftan “Nedir?”, “Nasıl yapılır?” gibi sorulara cevap veren her içeriğin evergreen içerik olduğunu söyleyemeyiz. Nitekim evergreen içeriklerde dönemsel değişimler yer almaz. Söz gelişi, “En trend saç modelleri nedir?” konulu bir içerikte evergreen içeriğin özellikleri yoktur. Çünkü en trend saç modelleri dönemsel olarak değişim gösterir. Aynı şekilde, belli bir konuya ilişkin istatistiksel verilerle de evergreen içerikler hazırlanamaz. Çünkü verilerdeki her değişim, içeriğin yeniden güncellenmesini gerektirir. Oysa örneğin yeşil çayla ilgili olarak “Nedir?”, “Nasıl yapılır?”, “Faydaları ve zararları nedir?” sorularına cevap veren bir içerik evergreen içeriktir. Bu tür bir içerikte kısa ve net cevapların yer alması içeriğe SERP’lerde konum avantajı kazandırır. Snippete girmişse yerini daha uzun süre korur. Konu hakkında en kapsayıcı bilgileri içerdikleri için dönemsel değişimlerden etkilenmezler. Bununla birlikte, evergreen içerikleri hazırlamak özel birtakım uzmanlıklar gerektirir. Bu bağlamda konuyu çok iyi bilmeniz yetmez. SEO mantığını da çok iyi özümsemeniz gerekir.

Evergreen içerik nedir?
Evergreen içerik nedir?

İçerik Yazarı ve İçerik Editörü Nedir?

Kısaca ifade etmek gerekirse, yazılı içerik üreten kişilere içerik yazarı denir. İçerik editörü ise içeriği gerekli niteliklere uygun hale getiren kişidir. Aslına bakarsanız, içerik yazarlığı ile içerik editörlüğü iki farklı iş koludur. Fakat özellikle SEO işgücü pazarındaki değişimler içerik yazarlarının içerik editörü haline gelmesini gerekli kıldı. Nitekim SEO içerik üretimi alanında artan rekabet koşulları önemli sonuçlar yarattı.

Bu bağlamda içerik yazarlığı ile içerik editörlüğü arasındaki ayrımlar azaldı. SEO için içerik üreten büyük siteler ve bloglar bunda etkin bir rol oynadı. İçerik yazarları ile içerik editörlerini ayrı istihdam etmek maliyeti arttırıyor. Özel birtakım konularda gerekli içerikler için ise freelance içerik yazarlarıyla iletişime geçiliyor. Günümüzde iyi bir web içerik üreticisi, iyi bir içerik yazarı ve iyi bir içerik editörü olmak durumunda ve SEO’yu çok iyi bilmeli. İnternet dünyasında her saniye milyonlarca içerik yayını gerçekleşiyor. SEO işgücü pazarında sermaye, zaman ve emek kaybını tolere etmek artık daha zor.

İçerik Editörü
Web siteleri ve bloglar için SEO içerik yazarlığı ve editörlüğü günümüzün popüler mesleklerinden biri haline geldi.

Diğer taraftan, bazı web siteleri ve bloglarda içerik yazarlığı ile içerik editörlüğünün farklı kişiler tarafından üstlenildiğini de söylemek mümkün. Bazı web sitelerde içerik yazarlığı yapan kişilerde içerik editörü ve SEO bilgisi aranmayabiliyor. Örneğin ünlü isimlerden veya belli bir meslek grubunda uzman isimlerden içerik yazmaları talep edilebilir. Bu bağlamda sağlık, spor, moda gibi alanlarda yayın yapan sitelerde SEO kriterlerini karşılamayan içerikler görmeniz mümkün.

SEO bilgisi bulunmayan kişilerin hazırladığı içerikler genellikle içerik editörünün gözünden geçerek yayına girer. İçerik editörü eğer SEO kriterlerine göre içeriği düzenlememişse içeriğin SERP’lerde konum avantajı kazanması güçtür. Fakat içeriğin sahibi ünlü bir kişiyse bu içeriğin SEO kriterlerini karşılamadan yayınlanması da mümkündür. Çünkü bu içerik siteye başka kazanımlar sağlar. Diğer durumlarda ise içerik editörü, içeriği SEO mantığına uygun şekilde optimize eder.

 

 

İçerik Editörü Nasıl Olunur?

İçerik üreticisi nedir diye merak edenler, iyi bir içerik editörü olmak için neler yapmak gerektiğini de merak eder. Nitekim özellikle iş bulma sitelerinde gördüğümüz “makale yazarı aranıyor” ifadesi sadece içerik üreticisine gönderme yapmaz. Aynı zamanda ve daha çok iyi bir içerik editörüne gönderme yapar. “Blog yazarı aranıyor” ifadesi için de aynı şeyi söylemek mümkün. Çünkü blog yazmış olmak, SEO işgücü pazarı için tek başına bir anlam ifade etmiyor. Blog yazarlarının aynı zamanda da iyi bir içerik editörü olmaları pek çok bakımdan gerekli ve faydalıdır. Peki bunu nasıl sağlamak gerekir?

İçerik Editörü - İçerik Yazarı Nasıl Olunur?
İyi bir içerik editörü nasıl olunur?

Kısaca ifade edecek olursak iyi bir içerik editörü, içeriği sadece dilbilgisi ve imla kuralları yönünden incelemez. Aynı zamanda da anlam, kurgu, yetkinlik, faydalılık ve orijinallik kriterlerine göre inceler. Ardından gerekli iyileştirmeleri yapar ve içeriğin kalitesini yükseltir.

Yazılı içerikler söz konusu olduğunda içeriğin dilbilgisi ve imla kurallarına uygunluğu gerekli ve önemlidir. Ancak bu tek başına yeterli değildir. Aslına bakarsanız, iyi bir içerik yazarı bu konularda hata yapmaz. Metni birkaç kez kontrol ettiğinde, gözünden kaçan hataları fark eder. Editörlük deneyimi yoksa son kontrolü içerik editörü yapar. Fakat içerik editörünün görevi burada bitmez. Hatta aslında bu aşamadan sonra yapacakları daha önemlidir.

Çünkü gözden kaçan bir imla hatası içeriğin kalitesine zarar vermez. Oysa anlam, kurgu veya yetkinlik bağlamında gözden kaçan hatalar içeriğin kalitesini bozar. İçeriğin anlamı, içerikte verilen mesajların bütününde ortaya çıkar.

İçeriğin kurgusu, verilmek istenen mesajların belli bir sıralamaya sokulmasını ifade eder. Kurgu yönünden başarılı içeriklerde mesajlar algılama güçlüğü yaratmaz.

İçeriğin yetkinlik derecesi, konuya hakimiyetle yakından ilgilidir. İçerikte geçen terimlerin doğru yerde ve doğru şekilde kullanılıp kullanılmadığı içeriğin yetkinliğini gösterir.

İyi bir içerik editörü, metindeki terimlerin anlamlarını mutlaka araştırır. Metinde yanlış terim kullanım varsa bunları düzeltir. Kaliteli içerikte tüm mesajlar belli bir bütünselliğe sahiptir. Bu içerik ne anlatıyor diye düşündüğümüzde, verdiği mesajları net bir şekilde ifade edebiliyorsak içerik anlam yönünden başarılıdır.

İçerik Editörünün Yazdığı İçeriklerde Mesleki Uzmanlığı Olması Gerekir Mi?

Hayır, gerekmez. Söz gelişi, klima bakımıyla ilgili bir içerik var diyelim. Bu içeriği klima bakımı alanında uzman bir kişi yazmış olsun. İçerikte geçen terimlerin doğru şekilde kullanılıp kullanılmadığını incelemek için içerik editörünün klima bakımı alanında mesleki uzmanlığının olması gerekmez. Klima terimlerinin anlamlarını araştırarak metni incelemesi, içeriği yetkinlik bakımından daha başarılı hale getirmesini sağlar.

İçeriğin faydalı olması, kullanıcıların yapmaları veya yapmamaları gereken şeyleri net olarak ifade etmesiyle mümkündür. Orijinallik ise içeriğin hiçbir kopya içermemesi anlamına gelir. İçeriği bu kriterlere göre incelemek, farklı türden bir uzmanlık gerektirir. Klima bakımında uzman kişilerde bu tür editoryal bir uzmanlık olmayabilir. Bu nedenle içeriğe editörün yapacağı dokunuşlar kendi mesleki uzmanlığıyla ilgilidir. İçeriğin konusuyla ilgili bir uzmanlıkla değil.

SEO içerik editörlüğünde bu uzmanlığa ek olarak SEO uzmanlığı gerekir. Nitekim SEO’da uzmanlığı olmayan editörlerin kitap veya dergi gibi basılı araçlarda başarılı çalışmalar yapmaları mümkündür. Ancak internet yayıncılığında SEO uzmanlığı olmazsa olmaz bir kriterdir.

Freelancer İçerik Editörü

Freelance İçerik Yazarı ve İçerik Editörü Nedir?

İçerik yazarları/editörleri kurumsal çalışma şekliyle veya serbest çalışma şekliyle istihdam edilebilir. Bu bağlamda serbest çalışan içerik yazarlarına freelance içerik yazarı denir. Freelance içerik editörü ise serbest çalışan içerik editörüdür. Freelance çalışma şekli son yıllarda giderek yaygınlaştı. Pandemi sonrası dönemde ise çok daha popüler hale geldi. Pandemiyle birlikte birçok şirket hibrit çalışma sistemine geçti. Bu süreçte freelance yazar veya editörlere ilgi arttı. İçerik yazarlığı veya editörlüğü yapmak için internete bağlı bir bilgisayarın yeterli olması, freelance çalışma şekline ilgiyi arttırıyor. Bununla birlikte, freelance SEO içerik yazarlığı veya editörlüğü aslında basit bir iş değildir. İster kurumsal çalışma şeklinde, isterse freelance çalışma şeklinde önemli donanımlara sahip olmayı gerektirir. Freelance SEO içerik yazarlığı veya editörlüğü yapmak istiyorsanız öncelikle içerik üretimi ve SEO alanında kendinizi geliştirmeniz şart.

SEO ve İçerik Kalitesi

SEO çalışmaları kendi içinde farklı bölümlere ayrılsa da bu bölümlerin kesişme noktasını içerik oluşturur. Kaliteli, özgün ve SEO kurallarına uygun içerikler on-page ve off-page SEO’da web sayfalarının başarısını yükseltir. Herhangi bir konuda mesleki uzmanlığınız diyelim ki çok yüksek düzeyde. Hatta alanınızda parmakla gösterilen isimlerden birisiniz. Ne var ki hazırladığınız dijital içerik SEO kriterlerine uygun değil ise trafik şansınız maalesef düşüktür. Çünkü içeriğiniz Google Bot tarafından anlaşılamayacağı için arama sonuçlarında üst sıralarda çıkmanız kolay olmayacaktır. Dolayısıyla geniş bir kitleye ulaşamaz. Oysa iyi bir içerik editörü, ilgili konuda öncelikle iyi bir hazırlık yapar. Ardından SEO mantığına uygun kaliteli bir içerik hazırlar. Bu içeriğin semantik bakımdan değeri diğer içerikle diyelim ki eşdeğer olsun. Fakat başlık etiketleri, başlıklar arası kelime sayısı, geçiş sözcükleri vb. SEO kurallarına uygun ise bu içerik SERP’lerde daha avantajlıdır.

[su_note]Kaliteli, özgün ve SEO kurallarına uygun içerikler sayesinde SERP’lerde ve snippetlerde çok önemli fırsatlar yakalarsınız.[/su_note]

Bu bakımdan içerik editörü, web siteleri internet dünyasında geniş kitlelere ulaştıracak ilk ve en önemli kişidir. On-page SEO’daki tüm çalışmalar, dijital içeriklerin kalite standartlarını yükseltmeyi amaçlar. Off-page SEO’daki tüm çalışmalar ise bu içeriğin kalitesinin başka siteler tarafından onaylandığını göstermeye çalışır.

Web sitelerinin insan kaynakları gücünde uzman SEO içerik editörlerinin olması büyük bir rekabet avantajı kazandırır. Kadrosunda uzman SEO içerik editörleri bulundurmayan siteler ise SEO ajanslarından hizmet alabilir. Böylelikle SEO uyumlu içerik yazarı ihtiyaçlarını giderirler ve organik trafikte artış elde ederler.

SEO Uyumlu Makalede Nelere Dikkat Edilmelidir?

Hangi sektörde olursa olsun tüm web siteleri, ziyaretçi sayılarını organik olarak arttırmak için dijital içeriklere ihtiyaç duyar. Bu içerikler okunurluğu ve takibi arttırmak için olmazsa olmazdır. Organik trafikteki her artış, sitenin dönüşüm oranlarını yükseltir. Bu nedenle SEO uyumlu makale yazarlarının sergileyeceği başarı, sitenin genel başarı düzeyini doğrudan etkiler. Düzenli olarak SEO uyumlu makale yayını yapan siteler, daha geniş kitlelere ulaşmak konusunda daha avantajlıdır.

Aslına bakarsanız, SEO için içerik yazarken dikkat edilmesi gereken kurallar hakkında net bir liste yoktur. Çünkü içerik söz konusu olduğunda SEO kuralları hiçbir zaman kesin ve net bir şekilde ifade edebileceğimiz kurallar değildir. SEO kavramının içinde geçen optimizasyon ifadesi, SEO çalışmalarında sürekliliği yansıtır. Bununla birlikte, SEO uyumlu makale yazarlarının dikkat etmesi gereken bazı genel konulardan bahsedebiliriz. Aşağıda bu konuları kısaca özetleyeceğiz.

  1. Hedef Anahtar Kelime Seçimini Doğru Yapmalısınız
  2. İçerik Özgün ve Orijinal Olmalıdır
  3. Bilgi İhtiyacını Etkin Şekilde Karşılamalısınız
  4. Paylaştığınız Tüm Bilgiler Doğru Olmalıdır
  5. Şahsi Deneyimlerinizi Bilimsel Hakikatlermiş Gibi Sunmamalısınız
  6. Okurda İlgi Ve Heyecan Yaratmalısınız
  7. İçeriğinizi Botlar İçin Değil, Kullanıcılar İçin Hazırlamalısınız
  8. Google Algoritma Güncellemelerini Takip Etmelisiniz

1- Hedef Anahtar Kelime Seçimini Doğru Yapmalısınız

Dijital içeriklerin geniş kitlelere ulaşması için en önemli konuların başında hedef anahtar sözcük seçimi gelmekte. Rekabetin yoğun olduğu sözcüklerde hazırlayacağınız içeriklerin SERP’lerde konum avantajı kazanması zordur. Bununla birlikte, hiç trafik almayan sözcüklerde hazırlayacağınız içeriklerin de trafik şansı düşüktür. SEO uyumlu içeriklerin en önemli özelliği, hedef anahtar sözcüğünün doğru seçilmiş olmasıdır. Bu özellikleri, diğer tüm özelliklerinin başarı şansını yükseltir. Başka bir deyişle, anahtar sözcük seçiminiz başarılı değil ise içeriğiniz diğer kriterleri taşısa da fazla trafik çekmez.

[su_note]İçerik yazarı nedir diye merak edenlerin gerçekte çok azı SEO alanında deneyim sahibidir. Oysa SEO uyumlu makale yazarı olmak istiyorsanız SEO’nun mantığını çok iyi kavramanız gerekir. Bunun başında da anahtar sözcük seçimini doğru yapmak gelir. Bu konuda en başarılı deneyimleri Google Analytics ve diğer SEO araçlarını kullanarak kazanırsınız.[/su_note]

İçeriğinizi odaklayacağınız anahtar sözcük, internet kullanıcılarıyla kuracağınız iletişimi doğrudan etkiler. Nitekim içeriğinizin hangi aramada çıkmasını istiyorsanız içeriğinizi o sözcük veya sözcük öbeği üzerine inşa etmelisiniz. Tıpkı bir bina inşa eder gibi, tasarımdan uygulamaya kadar tüm aşamalarda içeriğinizin kalite standartlarını gözetmelisiniz. Anahtar sözcükte arama yapan kullanıcıların farklı bilgi ve donanım düzeyine sahip olduklarını da unutmamalısınız. Yani içeriğiniz konuyu hiç bilmeyenler ile çok iyi bilenleri ortak paydada buluşturmalı. Bunu yapmanın en etkili yolu, anahtar sözcükleri içerikte doğru şekilde tanımlamak ve kullanmaktır.

Böylelikle içeriğiniz tüm kullanıcılar için cazip hale gelir. İçerikleriniz istediğiniz dönüşüm oranlarına ulaşmıyorsa onları bu gözle mutlaka inceleyin. Mesleğe yeni adım atan dijital metin yazarları web siteleri, bloglar, sosyal medya kanalları, multimedya içerikleri için metin yazarken bu konulara pek dikkat etmezler. Oysa podcast yayınlarında sesli içerikler için bile doğru sözcükleri doğru şekilde kullanmak gerekir. Aksi durumda ne yazık ki kitleyle doğru ve etkin bir iletişim kuramazsınız.

[su_note]İçeriğinizde anahtar sözcükleri doğru şekilde tanımlar ve kullanırsanız başarı şansınız artar.[/su_note]

2- İçerik Özgün ve Orijinal Olmalıdır

Kopya İçerik

SEO alanında içeriğin değeri, özgün ve orijinal olmasıyla yakından ilgilidir. İçeriğinizin özgün ve orijinal olması için bir taraftan konuyu çok iyi çalışmalısınız. Bir taraftan da daha önce yayınlanmış içerikleri incelemelisiniz. Google arama motoru algoritmaları, içeriklerin özgünlüğünü ve orijinalliğini anlamak için son derece güçlü yazılımlara sahiptir. Google hiçbir zaman kullanıcıların karşısına kopya içerikler çıkarmak istemez!!!

Ne var ki internet üzerinden yayın yapan sitelerin sayısı arttıkça internette kopya içerikler de artıyor. Tabii bu içeriklerde yer alan yanlış bilgiler de artıyor. İçeriğinizi hazırlarken doğru bilgi kaynaklarını kullanmanız sizi bu tür sakıncalardan korur. Konuya hakimiyetiniz arttıkça özgünlük ve orijinallik şansınız artar. Kopya içeriklerin en önemli nedenlerinden biri, konu üzerinde uzmanlaşmanın eksik olmasıdır. Kopyala yapıştır yöntemiyle çoğaltılan içerikler SEO mantığı açısından web siteye hiçbir şey kazandırmaz. Üstelik zarar verir.

[su_note note_color=”#ffffd8″]Kopya İçerik Bir Web Sayfasının Başına Gelebilecek En Kötü Şeydir.[/su_note]

Hazırladığınız içerik gerçekten özgün bir içerik ise arama motoru algoritmaları bu durumu mutlaka fark eder ve olumlu yönde değerlendirir. Çünkü her özgün içerik, kullanıcılara verecek yeni bir bilgi içeriği anlamına gelir. Bu da arama motoru algoritmaları içinde yenilik kriterini devreye sokar. Yeni olan her bilgi, algoritmalar için kullanıcıların ilgisini çekecek farklı bir bilgi demektir. İnternet içerik editörleri, web siteleri veya bloglar için özgün içerikler üretirken yenilik kriterini fırsata dönüştürebilir. Fakat konuya hakim olmanız ve kaynakları çok iyi incelemeniz gerekir. Orijinal ve özgün her içerik, alışveriş sitelerinin potansiyel müşteri kitlesini genişletir. Kopyalanan her bilgi içeriği ise sitenin SEO başarısını düşürür.

Kopya İçerik

Kopya İçerik Nedir?

Kopya içerik Google dahil pek çok arama motorunun internet sitelerinin kalitesini ve özgünlüğünü belirlemede en çok dikkat ettikleri hususların başında geliyor. Kopyalanmış içerik genel anlamıyla başka internet sitelerinde yer alan haber, bilgi ve makalelerin aynen ya da bir kısmı alınarak başka sitelerde kullanılmasıdır. Bu durum aynı zamanda yasalar önünde de suç teşkil eder. Çünkü hiçbir kişi ya da kurum kendisine ait olmayan bir içeriği karşı tarafın izini ya da onayı olmadan kendi sitesinde paylaşamaz. Böyle bir durumda hem telif hakkı ihlali sorununa yol açabileceği gibi hem de sitelerin itibar kaybetmesine yol açar. Google kopyalanmış içerik sunan siteleri hızlı bir şekilde arama sayfalarının aşağılarına iterken böyle bir durumda sitenin hedef kitlesine ulaşma şansı kalmaz.

Kopya İçerik Kontrolü

Kopya içerik paylaşımında kısmı ihlal durumlarında olmaması gerekiyor. Çünkü yapılan paylaşımlarda belli bir oranda kopya içeriği bile yer alsa o paylaşım özgün sayılmaz. Firmamız bu anlamda sizlerin tüm paylaşımlarında tamamen özgünlüğü sağlaması adına gerekli kontrolleri yapmakta ve kopya içeriğin paylaşımı konusunda en küçük hataya bile yer vermemektedir. Sitemiz bu anlamda tüm içeriklerinizi paylaşılmadan önce kopya içerik kontrolünden geçirerek paylaşımlarınızın tamamen özgün ve kaliteli olmasını sağlıyoruz.

Kopya içerik kontrolü yapmak isterseniz SEO Araçları menü başlığı altında bulunan SEOLOG Site Özgünlük Aracı ile kontrollerinizi yapabilirsiniz.

3- Bilgi İhtiyacını Etkin Şekilde Karşılamalısınız

Hazırladığınız içeriği okuyacak kişiler, ilgili konu hakkında yeterince bilgi sahibi olmak ister. Sonuçta içeriği okumak için belli bir zaman ayırmışlardır. Bu zamanın faydalı olup olmadığını mutlaka değerlendireceklerdir. Kaliteli içerik hazırlamışsanız, kullanıcılar aradıkları bilgilere hızlı ve kolay şekilde ulaşırlar. Kafalarında konuyla ilgili herhangi bir soru işareti kalmaz. İyi içerik sayfaları SERP’lerde her zaman yükselme ve daha fazla kişiye ulaşma eğilimindedir. Bu da iyi içeriklerin ileride daha geniş kitlelere ulaşacağı anlamına gelir.

Oysa içeriğinizin kalitesi düşükse bu size sadece SERP’lerde dezavantaj kazandırmaz. Aynı zamanda da sitenizin veya markanızın prestijine zarar verir. Dijital içerikler, sitelerin veya markaların dijital dünyada algılanma şeklini doğrudan etkiler. Kullanıcıların bilgi ihtiyaçlarını etkin şekilde karşılarsanız size duydukları güven ve bağlılık artar. Diğer türlü içerikler güven ve ilgi bağını zayıflatır.

[su_note note_color=”#ffffd8″]Unutmayın ki Google, kalitesiz içeriklerin SERP’lerde üst sıralara girmemesi için özel birtakım filtrelerden yararlanır. Kalitesiz içerikler nedeniyle siteniz ve markanız dijital dünyada iyi noktalara yükselemez.[/su_note]

4- Paylaştığınız Tüm Bilgiler Doğru Olmalıdır

Dijital içerik üreticisi nasıl olunur diye merak edenler, dijital içerikleri biraz basite alma eğilimindedir. Nitekim dijital içerik üretmek için internete bağlı bir bilgisayarın yeterli olması, bu yanlış kanaati besler. Oysa çoğu zaman doğru olarak kabul görmüş bilgiler gerçekte yanlış bir bilgiye ya da inanca dayanır.

[su_note note_color=”#ffffd8″]Doğru bilgilere ancak doğru kaynaklardan ulaşırsınız.[/su_note]

İyi bir içerik yöneticisi, içeriğin konusuna mutlaka hakim olmak durumundadır. Konuyu iyi araştırmazsanız doğru bilgiler ile yanlış bilgileri ayırt edemezsiniz. Bir SEO makalesinin içeriğinin Google SEO Kurallarını karşılaması ve SERP’lerde üst sıralarda çıkması, doğru olduğu anlamına gelmez. Bu yönüyle arama motoru algoritmaları, SERP’lerde çıkan bilgilerin doğru olup olmadığını onaylamada bir otorite değildir.

Doğru bilgilere ancak doğru kaynaklardan ulaşırsınız. Hangi konuda içerik yazarsanız yazın, paylaşacağınız tüm bilgilerin doğru olmasına özellikle dikkat etmelisiniz. Bu noktada doğru bilginin ne demek olduğu hakkında uzun uzun felsefi tartışmalara girmeye gerek yok. Doğru bilgi kısaca, bilimsel temellere dayalı ve doğruluğu objektif şekilde ortaya çıkmış bilgidir.

Şahsi Deneyimlerinizi Bilimsel Hakikatlermiş Gibi Sunmamalısınız5- Şahsi Deneyimlerinizi Bilimsel Hakikatlermiş Gibi Sunmamalısınız

İçerik yazarlığı veya içerik editörlüğü alanına yeni adım atmışsanız, bazı kolaycılıklara daha kolay kapılmanız mümkündür. Bunların başında, şahsi deneyimlerinizi bilimsel hakikatlermiş gibi sunmak gelir. Konu üzerinde çalışacak yeterli vakit bulamamışsanız, bu kolaycılığa daha fazla eğilim duymanız mümkündür. Bunu mazur göstermek adına içeriğinizde, “bilimsel araştırmalara göre” ifadesini bolca kullanmayı tercih etmeniz de mümkün.

Freelance içerik yazarı olmak isteyen birçok kişi, şahsi deneyimlerine gereğinden fazla değer atfetme eğilimindedir. Oysa adı üstünde, şahsi deneyimler tümüyle şahsidir. Bunlar içinde bilimsel hakikatlerle örtüşen konuların olması mümkündür. Ancak tüm şahsi deneyimler bir noktadan sonra irrasyonel bir nitelik taşımaya başlar. İçerik yazarlığı nedir diye merak edenler, şahsi deneyimlerine elbette bir noktaya kadar güven duyabilir. Ancak bunları hiçbir zaman bilimsel hakikatlermiş gibi sunmamalısınız. Aksi durumda ne yazık ki size ve çalışmalarınıza yönelik güven duygusu zarar görür. Yazdığınız web sitesi veya blogun da prestiji azalır.

Diğer taraftan, içerik yazarlığı siteleri şahsi deneyimlere önem verir. Çünkü şahsi deneyimler, kullanıcılara yeni bir bilgi iletmenin alternatif bir yoludur. SEO kurallarına uygun şekilde optimize ettiğiniz çalışmalarda şahsi deneyimlerinize yer vermenizde bir sakınca yoktur. Hatta bu deneyimlerin bilimsel bir temelinin olması gerekmez. Söz gelişi, bir kahve çeşidi hakkında ürün tanıtımı veya reklam amaçlı bir içerikte şahsi deneyimlerinizi paylaşmak istediniz diyelim. Bu içerikte, kahveyi hangi yönlerden beğendiğinizi anlatın. Bu tür bir içerikte bilimsellik ve objektiflik kriterleri ikincil plana düşer. Fakat düşüncelerinizi ifade şeklinize mutlaka dikkat etmelisiniz. Örneğin, Arabica kahve çekirdeklerini robusta kahve çekirdeklerinden daha lezzetli buldunuz diyelim. Bu deneyiminizi paylaşırken, “Bence Arabica kahve çekirdekleri robustadan daha lezzetli” demeniz doğruluk açısından bir sorun teşkil etmez. Fakat değerlendirmenizi şahsi deneyim bağlamından çıkarıp genelleştirdiğiniz anda durum değişir. Söz gelişi, “Arabica kahve çekirdekleri robustadan daha lezzetlidir” ifadesini bilimsel yöntemlerle ispatlamak mümkün değildir.

6- Okurda İlgi Ve Heyecan Yaratmalısınız

Kaliteli içerik üretmek isteyen kişiler, farklı disiplinlerde belli birtakım donanımlara sahip olmalı. İletişim alanı bu disiplinlerden biridir. İnternet üzerinden aradığınız ve başvurduğunuz metin yazarlığı siteleri bu konuyu özellikle belirtir. Nitekim iletişim fakültesi mezunu olmak, içeriklerin üretim aşamasında birçok bakımdan faydalıdır. Gerçi iletişim fakültesi mezunu olmayan kişiler de kendilerini geliştirerek bu alanda önemli deneyimler kazanır. Hangi konuda ne tür bir içerik hazırlarsanız hazırlayın, içeriğiniz okurlar nezdinde mutlaka ilgi ve heyecan yaratmalı. Bu durum sadece haber içerikleri için geçerli değildir. Haber içeriklerinde ilgi ve heyecan unsuru diğer içeriklere oranla daha yüksektir. Ancak ilgi ve heyecan yaratmak, tüm içerikler için gerekli ve faydalı bir özelliktir.

İçeriğinizin ilgi ve heyecan uyandırması için elinizde birçok imkan mevcut. Örneğin ana başlık, alt başlıklar, görseller, görsel altı yazı ve açıklamaları bunlardan bir kısmıdır. İçeriğinizde kullanacağınız multimedya dosyaları içeriğinizi daha ilginç hale getirir. İçeriğinizle uyumlu görseller, grafikler, video dosyaları vb. okurların ilgi ve heyecanını canlı tutar. Bu dosyaların önemli bir işlevi daha vardır. Sayfada geçen ortalama süreyi arttırırlar. Ki bu durum, bütününde baktığımızda web sitesinin organikte daha yüksek başarılar elde etmesine yardımcı olur. Nitekim Google, 2011 yılında gerçekleştirdiği Panda güncellemesinden bu yana sayfada geçen ortalama süre miktarına dikkat ediyor. Bu konu 2020 yılından itibaren yaptığı çekirdek algoritma güncellemelerinde daha da önemli hale geldi.

İlginizi Çekebilir: Google Algoritma Güncellemeleri

7- İçeriğinizi Botlar İçin Değil, Kullanıcılar İçin Hazırlamalısınız

SEO çalışmalarının merkezinde içerikler olduğu için SEO’ya ilgi arttıkça içerik editörlüğü giderek daha önemli hale gelmekte. Ne var ki içerikler hakkında yeterli deneyime sahip olmayanlar botları çekmeye dönük çalışmaların büyüsüne kapılıyor. Gerçekte botlar hangi içeriklerin kendileri için, hangilerinin kullanıcılar için olduğunu ayırt edecek özel algoritmalara sahiptir. Botları çekmeye dönük içerikler bu nedenle başlarda başarılı gibi gözükse bile bir süre sonra sıralama kaybeder ve SERP’lerde başarısız olur. Kurumsal veya freelance makale yazarı olmak isteyenler bu konuya özellikle dikkat etmeli.

Hatta dilerseniz, SEO içerik yazarlığı konusunda uzmanlık kazanıncaya kadar profesyonel içerik editörlerinden yardım alabilirsiniz. Aksi durumda ne yazık ki bin bir emek vererek hazırladığınız içerikler arama motoru algoritmalarının filtrelerine takılır. Size de hizmet verdiğiniz siteye de bir şey kazandırmaz.

İçeriği hazırlamadan önce odak anahtar sözcük seçimini iyi yaptınız veya odak anahtar sözcükler size hazır gelmiş olsun. Peki bu sözcükleri içerikte nasıl geçirmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Sözcükler doğal dil kullanımına aykırı şekilde metinde geçiyorsa botlar bunu kolayca fark eder ve içeriğe sizin gösterdiğiniz ilgiyi göstermeyerek SERP’lerde alt sıralara yerleştirir. Hatta içeriğe indekste yer vermemeleri de mümkün.

Bu bakımdan freelance metin yazarı olmak isteyenlerin bir süre profesyonel editörlerden destek almaları çok faydalıdır. İçeriğiniz kullanıcılar için gerçekten de faydalı ve başarılı bir içerik mi? Bu soruyu profesyonel içerik editörleri kolayca cevaplar. SEO makale yazarlığı konusunda yeterli bilgi ve deneyimleri kazanmak için profesyonel editörlerin eleştiri ve görüşlerine mutlaka itibar etmelisiniz. Başarılı içerikler hazırladıkça kendi kendinizin editörü olursunuz. Bu durumda ayrı bir editörle çalışmanıza gerek kalmaz.

8- Google Algoritma Güncellemelerini Takip Etmelisiniz

Hazırladığınız içeriğin geniş kitlelere ulaşması için Google arama motoru algoritmalarının bu içeriği kolayca bulması gerekir. Ne var ki Google, belirli aralıklarla algoritmalarını günceller ve sıralama kriterlerini değiştirir. Google tarafından gerçekleştirilen her algoritma güncellemesi, SEO çalışmalarını az ya da çok etkiler. Özellikle çekirdek algoritma güncellemeleri SERP’lerdeki sıralamaları ciddi ölçüde etkiler. İyi bir SEO içerik editörü, Google algoritma güncellemelerini yakından takip eder ve her değişimin ardından Google’ın bundan böyle hangi konulara öncelik vereceğini analiz eder. Bu analize uygun şekilde SEO ve içerik stratejisini gözden geçirir.

Google’ın yaptığı her algoritma güncellemesi, içeriklerin kalite standartlarını çeşitli bakımlardan etkiler. Örneğin, 2010’larda dijital metinlerin SEO kurallarına uygun olması SERP’lerde konum avantajı için yeterliydi. Oysa içeriğin kalite standartları zamanla değişti. 1 Aralık 2021 günü gerçekleştirdiği algoritma güncellemesinden sonra Google, multimedya dosyası içeren çalışmaları SERP’lerde daha üst sıralara taşımaya başladı. İyi bir SEO içerik editörü, bu tür değişimleri yakından takip eder ve bunlara uygun aksiyonları alır.

İlginizi Çekebilir: Bill Gates – Content Is King Makalesi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Makaleler

İlginizi Çekebilir

SEO Fiyat Teklifi Al

Web sitenizin Google sıralamalarında yükselmeye başlamasını istiyorsanız hemen bizden “SEO Teklifi” alın. Başarılı sonuçlar elde etmek için SEOLOG’un uzmanlığına güvenin.

SEO_Teklifi_Popup_Form