Facebook’un Tarihi
Facebook Tarihi
Facebook insanların birbirileri ile irtibat kurması, bilgi akışı ve sosyal ilişkiler kurmasını sağlayan sosyal medya platformudur. Günümüzün kullanıcı sayısı bakımından en büyük sosyal ağ platformu olan Facebook’un tarihi hakkında hazırladığımız bu makale ile geçmişten günümüze kısa bir yolculuk yapabilirsiniz.
2004 yılının Şubat ayında Harvard üniversitesi öğrencisi Mark Zuckerberg tarafından öncelikle Harvard öğrencilerinin kullanması için kurulan bir platform idi. İlerleyen zamanlarda ABD’nin Boston bölgesindeki birkaç okulu bünyesine katan Facebook IVY Ligi okullarının hepsini içerisine aldı.
Facebook ilk yılında ABD’ deki bütün okulların öğrencilerine hitap etti. Facebook platformuna üye olan bireyler daha önceden okudukları okulların E-mailleri ile bu sosyal medya ağına üye olabilirlerdi. Bu oluşumun içerisine sonradan farklı bölgelerden lise ve büyük birçok şirket dâhil oldu. 2006 yılında bütün e-postalara bir takım sınırlamalar getirdi. Facebook kullanan kişiler Profillerinde okudukları okuldan, çalıştıkları şirketlere kadar birçok bilgiyi paylaşıp, ekleyebiliyordu. Dünyanın en çok ziyaret edilen internet sitelerinden biri olan Facebook, Google Play Store üzerinden 5 milyarı aşan kullanıcıya ulaşmıştır.
Facebook’un Oluşumu
Facebook’un tarihi aslında 2003 yılında başlamaktadır. 2003 yılı bitmeye yaklaşırken Mark Zuckerberg’in yazılımını yazmaya başladığı Facebook’un ilk hedeflerinden biri Columbia Üniversitesi önde gelmek üzere birçok ABD üniversitelerinde öğrenciler arasındaki sosyal bağları güçlendirmeyi amaçlıyordu. Üniversitelerin Facebook’u kullanmaya başlamasından sonraki süreçte, reklam, medya, sponsor ve finans noktalarına odaklanan Facebook yetkililerinin bu adımdaki amaçları bu platformu yükseltip dünya çapında popüler hale getirmekti.
2004 yılının Nisan ayına gelindiğinde Zuckerberg, Dustin Moskovitz ve Eduardo Saverin öncülüğünde TheFacebookLLC bünyesinde kurulmuş olan şirket ile birlikte Facebook bir ivme kazandırıldı ve kurumsal kimliği oluşan Facebook Peter Thiei tarafından 2004 yılının Haziran ayında 500.000 dolar para yatırılmıştır. Bu durumun ardından 2005 yılının Mayıs ayında Accel Partners şirketi tarafından 13 milyon dolar para yatırıldı ve bu platform 2006’dan itibaren e-posta doğrulama talebinde bulunarak dünyadaki 13 yaş üzeri bireyleri üye olmak için kabul görmeye başladı ve son zamanlardaki halini almaya başladı.
Facebook İstatistiksel Bilgileri
Alexa sitesinin sunmuş olduğu veriler göz önünde bulundurulursa eğer, Facebook 2014 yılının ilk yarısı bitince Ağustos ayına gelindiğinde dünya çapında en çok ziyaret edilen 2. İnternet sitesidir. Bu durum dışında Orta doğunun Sayılı ülkelerinden biri olan Mısır’da en çok ziyaret edilen internet sitesidir. ABD, Türkiye, Panama, Avustralya ve Norveç gibi ülkelerde en çok ziyaretçinin uğradığı 2. web sitesi seçilmiştir. Güney Afrika, Kanada, İsveç ve Birleşik Krallık gibi ülkelerde en çok tercih edilen internet sitelerinden biriydi. Yıl 2012 ye geldiğinde Facebook dünyada en çok ziyaret edilmiş web sitesi konumunda idi. Günümüzde güncel olarak Facebook kullanıcı sayısı 1 milyar 350 milyonu aşmıştır. Facebook kullanımı ücretsiz olan bir web sitesidir. Bu sitenin gelirleri, reklam, afiş, logo, sponsor grupları gibi kaynaklardan sağlamaktadır. Bu internet sitesinin ana gelir kaynağı reklamlardır.
TechCrunch verilerine göre Facebook’u ABD üniversitelerinde okuyan öğrencilerin %90’a yakını kullanmakta ve bu öğrencilerin yaklaşık %75’i her gün bu internet sitesini ziyaret etmektedir. Facebook yetkililerinden Chris Hughes’ın yaptığı açıklamalarda Facebook üyelerinin bu sitede günlük olarak 19 20 dakika aralığında vakit geçirdiğini ifade etmişti. 2009 yılının ilk çeyreği bitmek üzereyken Facebook’un yeni versiyonu ve yeni arayüzü tüm Facebook hesaplarında kullanıldı. Facebook’un yeni arayüzü birçok kullanıcı tarafından eleştiri aldı. Ancak bazı kesimlerde yeni arayüzü başarılı buldu.
Teknik olarak Facebook İnternet otoriteleri tarafından en çok beğenilen alt yapıya sahipti. En başarılı web uygulamalarından biri olarak kabul edilen Facebook genel anlamda dünya üzerindeki en başarılı internet sitelerinden biri haline geldi.
Bir cevap yazın