SEOLOG-29-EKIM-LOGO

Telegram

Telegram, bulut tabanlı bir anlık mesajlaşma uygulamasıdır. Pavel Durov tarafından geliştirilen Telegram, kullanıcılara güvenli ve hızlı iletişim imkanı sunar. Telegram, 2013 yılında piyasaya sürülmüştür ve o zamandan beri geniş bir kullanıcı tabanına sahip olmuştur.
Telegram

Telegram Nedir?

Telegram, Rus yapımı olan ve genel olarak gizli haberleşme denildiğinde ilk akla gelen Whatsapp alternatifi bir sohbet uygulamasıdır. Özellikle kalabalık gruplar oluşturulabilmesi ve dosya gönderme boyutu (2gb) bakımından alternatiflerine karşı oldukça cömert olduğundan dolayı ülkemizde de bir çok kişi tarafından kullanılan bu uygula asıl popülerliğini en büyük rakibi Whatsapp yüzünden sağladı. Whatsapp’ın gizlilik sözleşmesinde yaptığı değişiklik ve kişisel verilerin grup şirketler arasında paylaşacağını açıklaması Telegram kullanıcılarının sayısını büyük oranda arttırdı.

Biraz daha detay detay ve teknik konulara girersek Telegram akıllı cihazlar için üretilen mesajlaşma uygulaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Rus programcı Pavel Durov tarafından yazılmıştır ve ilk olarak 2013 yılı ağustos ayında yayına başlamıştır. Bilinen tüm mobil işletim sistemlerinde çalıştığı gibi, aynı zamanda masa üstü uygulaması olarak da kullanabilmektedir.

Uygulama mesajlaşma programı olmasının yanında çeşitli haberler ile de gündeme çok fazla gelmiştir. Örnek verecek olursak çıktığı ülke olan Rusya’da hükümet ile bilgi paylaşmaması nedeniyle yasaklanmıştır. Bir dönem çeşitli örgütlerin kullanımı ile de gündeme gelmiştir. Tüm bunların yanında 2021 yılının başında aktif kullanıcı sayısı 500 milyona da ulaşmıştır. Sosyal Medyadaki en ilginç haber ise şu olmuştur. 4 Kasım 2014 yılında yayınlanan duyuruda Telegram kurucuları arasındaki mesajlara ulaşabilen kişiye 300 bin dolar verileceği açıklanmıştır. Yarışma 11 Şubat 2015’te bitmesine rağmen kazanan olmamıştır.

Telegram Gizlilik (SecretChat)

Telegram gizli mesajlaşma özelliği ile de kullanıcılarına hizmet vermektedir. Tüm özelliklerinin yanında secretchat ara yüzü kullanıcılar tarafından çok fazla kullanılmaktadır. Bu ara yüzün özellikleri şunlardır.

  • Telegram gizli mesajlaşma yazışmalarını ve medya uygulamalarını sunucularda tutmaz.
  • Bunun yanında bu mesajlar için meta veri de tutmamaktadır.
  • Bu özellikler ile Telegram dahil hiç kimse tarafından mesajlara erişilemez.
  • Mesajlar istenirse otomatik olarak belirlenen sürede cihazlardan silinir.
  • Bir mesaj cihazdan silindiğinde karşı taraftan da silinebilmektedir.
  • Ekran görüntüsü alındığında karlı tarafa da uyarı verilmektedir.

Tüm bu özelliklerin yanında uygulama bugüne kadar herhangi bir üçüncü tarafa içerik vermemiştir.

Telegram Genel Özellikleri Nelerdir?

Gizli mesajlaşma ile diğer uygulamalardan ayrılan uygulamanın çeşitli özellikleri bulunmaktadır. Genel özellikleri bakımından incelediğimiz de aşağıdaki maddeler en çok dikkat çeken özellikleridir.

  • Gizli mesajlaşma olmayan mesajlar sunucularda saklanır.
  • Sunucu yapısı dağınıktır. Dünyanın hemen her bölgesine dağılmış durumdadır.
  • 2 GB kadar verilerin gönderilmesi sağlanır.
  • Bilinmeyen numaralardan gelen mesajlar engellenebilir.
  • Kanal desteği bulunmaktadır. Ücretsiz kanal açılabilir.
  • İstenilen kişiye son görülmeyi kapatabilmek mümkündür.
  • Yanlış ve hatalı yazılan mesajların sonradan düzenlenmesi seçeneği bulunmaktadır.

Bu özellikleri bir kısmı Telegram için bile özeldir ve bu özelliklerini kullanarak kullanıcıların dikkatini çekmektedir.

Bu uygulaması hakkında daha fazla bilgiye Telegram resmi web sitesi sayesinde ulaşabilirsiniz.

Telegram’ın WhatsApp’tan Farkı Nedir?

Telegram, WhatsApp’ın aksine kesintisiz eşitmeye sahip bulut tabanlı bir mesajlaşma aracıdır. Sonuç olarak, mesajlarınıza tabletler ve bilgisayarlar da dahil olmak üzere aynı anda birkaç cihazdan erişebilir ve her biri 2 GB’a kadar sınırsız sayıda fotoğraf, video ve dosya (belge, zip, mp3 vb.) paylaşabilirsiniz. Ve tüm bu verileri cihazınızda saklamak istemiyorsanız, her zaman bulutta saklayabilirsiniz.

Telegram, çoklu veri merkezi altyapımız ve şifrelememiz sayesinde çok daha hızlı ve güvenlidir. Üstelik Telegram’da özel mesajlaşma ücretsizdir ve ücretsiz kalacaktır. Sonsuza kadar reklam yok, abonelik ücreti yok.

API’miz açıktır ve geliştiricilerin kendi Telegram uygulamalarını oluşturmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Ayrıca, herkesin Telegram için özel araçlar oluşturmasına, herhangi bir hizmeti entegre etmesine ve hatta dünyanın dört bir yanındaki kullanıcılardan ödemeleri kabul etmesine olanak tanıyan geliştiriciler için bir Bot API platformuna da sahibiz.

Gizlilik ve Veri Koruma Politikası

Telegram resmi web sitesini incelediğimizde aşağıdaki resmi açıklamayı buluyoruz.

Genel Veri Koruma Yönetmeliği (GDPR) olarak adlandırılan veri gizliliği ile ilgili yeni düzenlemeler, 25 Mayıs 2018’de Avrupa’da yürürlüğe girdi. Gizlilik hakkımızı geri almak Telegram’ı yapma sebebimiz olduğundan, değiştirmek zorunda kaldığımız fazla bir şey yoktu. Verilerinizi reklam hedeflemesi için kullanmıyoruz, başkalarına satmıyoruz ve herhangi bir mafya ailesinin “şirket ailesinin” bir parçası değiliz.

Telegram yalnızca zengin özelliklere sahip bir bulut hizmeti olarak çalışması için ihtiyaç duyduğu bilgileri tutar. Örneğin, bulut sohbetleriniz, üçüncü taraf yedeklerini veya kişilerinizi kullanmadan herhangi bir cihazdan erişebilmeniz içindir. Böylece Telegram’da insanlara mesaj gönderirken mevcut sosyal grafiğinize güvenebilirsiniz. Daha fazla bilgi için lütfen Gizlilik Politikamıza bakın.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Makaleler

İlginizi Çekebilir

SEO Fiyat Teklifi Al

Web sitenizin Google sıralamalarında yükselmeye başlamasını istiyorsanız hemen bizden “SEO Teklifi” alın. Başarılı sonuçlar elde etmek için SEOLOG’un uzmanlığına güvenin.

SEO_Teklifi_Popup_Form