Seolog Foother Logo

Zehirli Backlinkler

Zehirli Backlinkler Kavrayalım

Yapaylığın hızla artmasına inat, özellikle arama dünyasında doğallığın önemi gittikçe artıyor. Doğal yollarla yapılan aramalar, doğal trafikler ya da bağlantı tıklamaları önem kazanıyor. Bunda kullanıcı deneyimlerinin çok büyük bir payı var. Özellikle arama motorları, kullanıcıları zararlı ya da yarar sağlamayan içeriklere yönlendirmekten imtina ediyor. Yönlendirdiği sitedeki deneyimin eşsiz olmasını istiyor. Bunun için de sürekli iyileştirmeler yapıyor. Backlinkler (geri bağlantı) bu iyileştirmenin içinde sayısız evrime uğradılar. Çünkü arama motorları, bir sitenin doğal yollarla ilerlemesini ön planda tutuyor. Bu bağlamda hızla yükselmek isteyenlerin yaydığı zehirli backlinkler önemli bir başlık oluşturuyor. Bu bağlantıların tehlikesini içerdiği “zehirli” ifadesinden anlamanız mümkün.

Zehirli Backlinkler Nedir?

Geri bağlantılar konusunda kitaplar dolusu çalışma var. Her geçen gün değişen algoritmalar bu alandaki evrimi sürdürüyor. Geçen süreçte ortaya çıkan bu ifade, günümüzde geçerliliğini hala koruyor. İnternet jargonunda toxic backlink olarak adlandırılan bu uygulama, yani zehirli backlinkler yarardan fazla zarar getiriyor. Spam sitelerinden, otoritesi düşük sitelerden, alakası olmayan sektörlerden gelen alınan linkler bir geri bağlantının zehirlenmesine neden oluyor. Arama motorları sayısız kriterden geçirdiği geri bağlantılarda zehir kalıntısı görürse o zaman ödül yerine ceza uyguluyor.

Örneklerle Zehirli Backlinkler

Bir bağlantının sitenize zarar vermesi için kalite düşüklüğü önemli bir kriterdir. Bu nedenle spam içeren, alakası olmayan sitelerden ve bağlantı türlerinden uzak durmak gerekiyor. Şu tür bağlantılar zehirli backlinkler içerebiliyor:
• Spam siteleri: Manipülasyonu en çok kullanan sitelerdir. Arama sonuç sayfasının açıklarını bularak üst sıralarda çıkmaya çalıştıkları için uzak durulmalıdır.
• Footer backlinkler (altbilgi bağlantıları): Artık modası geçen ve birden fazla bağlantının gönderilmesini ifade eden bu uygulama zehirlidir.
• Aynı sitenin farklı bölümlerinden gelen bağlantılar: Backlink, yararlı görülen bir içeriğin paylaşılmasıdır. Bir sitenin birden fazla sayfasından tek bir site ya da içeriğe bağlantı verilmesi şüphe uyandırıyor.
• Web dizini bağlantıları: Arama sonuç sayfasını manipüle ederek üst sırada çıkmayı başaran bu sitelerin zirvedeki yalnızlığı kısa sürüyor. Fark edildiğinde kaldırılıyor. Kullanıcıları zararlı içeriklere yönlendiren bu tür bağlantılara asla yaklaşılmamalıdır.
• Alaka düzeyinin önemi: Geri bağlantının geldiği yer alaka düzeyine uygun olmalıdır. Çünkü arama motorları, sadece backlink konusunda değil, tüm arama sonuçlarında alaka düzeyine büyük önem veriyor.
Zehirli Backlinkler Nasıl Temizlenir?
Backlinkler, site yönetiminin kontrolünde olan ya da olmayan dış bağlantılardır. Çok beğenilen bir içeriğinize sayısız yerden geri bağlantı verilmesi sizin kontrolünüz dışında gerçekleşebiliyor. Fakat aynı şekilde bu bağlantıları alakasız ya da zararlı siteler de yapabiliyor. Bunun zarar vermek gibi doğrudan bir amacı olabiliyor. Bu gibi durumlarda zehirli backlinkler hızla temizlenmelidir. Bu tür bağlantıları temizlemek ya da önlemek için şu yöntemleri kullanmalısınız:
• Öncelikle, zehir içeren geri bağlantıların ne olduğunu ve nereden geldiğini belirlemek için web sitenizin backlink profilini incelemeniz gerekir.
• Bunları tespit etmek için araçlar kullanabilirsiniz. Örneğin, Google Search Console ve Ahrefs ya da Semrush gibi araçlar size sitenizin backlink profilini analiz etmenizi sağlıyor.
• Bulunan zararlı bağlantıların manuel olarak kaldırmak için web sitelerinden çıkarılmasını isteyebilirsiniz.
• Google Search Console'da "Disavow links" seçeneğini kullanarak Google'ın bu bağlantıları görmemesi için bildirebilirsiniz. Disavow dosyasını Google Search Console’a yüklemelisiniz. Bu sayede sitenizin geri bağlantılarının Google’a bildirilmesini ve temizlenmesini sağlarsınız.

Zehirli Backlinkler ve Kaliteli İçeriğin Önemi

arama motoru optimizasyonunun en önemli aşaması içeriklerdir. Zehirli backlinkler konuşulduğunda konu yine içeriklere geliyor. Çünkü geri bağlantıların kalitesi büyük önem taşıyor. Kaliteli bağlantı alabilmenin yolu da kaliteli ve özgün içeriklerden geçiyor. İçerikleriniz ne kadar tavsiye edilebilen özellik taşıyorsa o kadar öne geçme şansınız var. İçerik kalitesi kadar, kendi sitenizin doğal yollarla tanıtımı da önemli. Bunun için de sosyal medya ağlarını çok iyi kullanmalısınız. Geri bağlantı kalitesini yükseltmek için;
• Kaliteli, özgün, merak uyandıran içerikler oluşturun.
• Sosyal medyada bunların tanıtılmasını ve paylaşılmasını sağlayın.
Bu çalışma, site kalitenizin hızla artmasını sağlıyor. İnsanların birbirine tavsiye ettiği bir içerik haliyle arama motorları tarafından da önemseniyor. Doğru yoldan sabırla gidip başarıya ulaşmak mümkündür. Özellikle kısa yoldan zirveyi hedefliyorsanız düşüşünüz de çok hızlı olabiliyor. Bu nedenle zehirli backlinkler uzak durmanız ve uzak tutmanız gereken en önemli bölümdür.

Ekrem Karataş
Ekrem Karataş

Merhaba, ben Ekrem Karataş. 1980 yılında güzel şehrimiz Kahramanmaraş'ta doğdum ve bugün iki harika çocuğun gururlu babasıyım. İş hayatıma 1999 yılında, firmalara web tasarımı yaparak başladım. O zamanlar internet ve dijital teknolojiler yeni yeni popülerleşiyordu ve ben de bu yenilikçi dünyanın bir parçası olmak istedim.

Zamanla, web tasarımı yeteneklerimi genişleterek yazılım ve web programlama konularında uzmanlaştım. Bu süreçte, birçok farklı sektörde çalışma fırsatı buldum. E-ticaret sektörü bu alanlardan biriydi ve burada çok değerli tecrübeler edindim. Bu tecrübeler, benim dijital dünyayı daha iyi anlamamı ve sektörün ihtiyaçlarını daha iyi görmemi sağladı.

10 yıldan fazla bir süredir SEO ve dijital pazarlama konularında kurumsal müşterilerimize hizmet veriyoruz. Bu alanda edindiğim bilgi ve tecrübeler, hem benim hem de çalıştığımız markaların büyümesine yardımcı oldu. Dijital pazarlamanın gücünü ve önemini ilk elden deneyimleyerek, sektördeki gelişmeleri yakından takip etmeye ve müşterilerimize en iyi hizmeti sunmaya devam ediyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Benzer Makaleler

İlginizi Çekebilir